Gréckokatolícka cirkev žiada RTVS o ospravedlnenie

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 14:20 • 2 min
Gréckokatolícka cirkev žiada RTVS o ospravedlnenie

PREŠOV – Homília gréckokatolíckeho kňaza Rastislava Baku pred februárovým referendom o rodine, ktorú odmietol Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) odvysielať v plnom znení na Rádiu Regina v národnostnom vysielaní, nebola nenávistná a neporušila žiadne zákony SR.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na dnešnej tlačovej besede prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Ako informoval, rozhodla o tom Okresná prokuratúra v Prešove a uznesenie je právoplatné.

 

Arcibiskup uviedol, že v uznesení prokuratúry sa uvádza, že kňaz v homílii nahratej 14. januára v Chráme Povýšenia sv. Kríža v Prešove vo farnosti Sekčov „neporušil zákony SR ani sa nedopustil nenávisti voči žiadnej skupine ľudí“. Preto nie je dôvod na začatie trestného stíhania. Rozhodnutie prokuratúry sa odvoláva na Ústavu SR, ktorá zaručuje slobodu myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery, a tiež na Dohovor o ochrane ľudských práv a slobôd. V rozhodnutí prokuratúry sa konštatuje, že „homília je verejným vyjadrením názorov osôb, ktoré sú veriacimi, a teda uplatnením slobody verejne prejavovať svoje náboženstvo“. 

 

V uznesení prokuratúry sa tiež uvádza, že nie sú dotknuté práva poškodeného na náhradu spôsobenej škody, ktoré si môže uplatniť na príslušnom súde v rámci občianskoprávneho konania. Farár Baka sa dnes vyjadril, že si toto právo nebude uplatňovať. Svojou homíliou reagoval iba na spoločenské udalosti a tým, ktorí mu svojimi vyjadreniami poškodili, odpúšťa. 

 

Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak sa kriticky vyjadril na adresu niektorých médií, ktoré vo svojich článkoch vytrhli niektoré vety použité v homílii z kontextu a nekorektne informovali, že kňaz sa nenávistne vyjadril na adresu homosexuálov. Spustili tým vlnu komentárov a blogov na svojich internetových portáloch, pričom verejnosť nemala možnosť vypočuť si celé znenie homílie. Keďže išlo o nahrávku RTVS, cirkev ju nemala možnosť doteraz zverejniť. Po dohode s vedením RTVS je od dnešného dňa dostupná na oficiálnej stránke Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu na www.grkatpo.sk. Babjak stojí na strane kňaza, ktorý sa podľa neho ničím neprevinil. Nechce však vnucovať verejnosti svoj názor, odporúča ľuďom vypočuť si celú nahrávku a urobiť si vlastný názor na kritizovaný text homílie. 

 

Gréckokatolícka cirkev využije Tlačový zákon a do redakcií, ktoré zverejnili nepravdivé informácie, pošle v zákonnej lehote požiadavku na nápravu a ospravedlnenie. Babjak zároveň podá podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu na preskúmanie postupu RTVS a žiada jej vedenie, aby zaujalo vo veci seriózny postoj a ospravedlnilo sa. 

 

Arcibiskup Babjak uviedol, že sa nechce vracať do atmosféry totalitného režimu. Odmieta nahrávať si každú liturgiu kňazov, aby sa mohli prípadne brániť pred neoprávneným očierňovaním. Aby sa predišlo podobným nepríjemnostiam a prípadným ďalším snahám zasahovať do homílií určených do vysielania, arcibiskup sa rezolútne postavil za požiadavku vysielať homílie v rozhlase v priamom prenose, ako sa to deje v televízii. Túto snahu tlmočil RTVS už pred rokom. Jedným z dôvodov je, aby sa s nahrávkami nemanipulovalo. Táto radikálna požiadavka by mala byť splnená už najbližšiu nedeľu 17. mája, keď v národnostnom vysielaní na Rádiu Regina bude v priamom prenose odvysielaná homília z Ňagova. 

 

Juraj Kadáš zo Sekcie marketingu a komunikácie RTVS pre agentúru SITA uviedol, že v tejto chvíli stále skúmajú rozhodnutie prešovskej prokuratúry. Zdôrazňujú však, že prokuratúra skúmala trestnoprávnu rovinu konania konkrétnej fyzickej osoby, a nie porušenia zákonných noriem, ktorými sa RTVS ako vysielateľ musí riadiť. 

 

Podľa informácií, ktoré RTVS dnes poskytol hovorca okresnej prokuratúry v Prešove, nedošlo k spáchaniu niektorého z trestných činov, čo bolo aj predmetom jej skúmania. To však neznamená, že by zverejnením tejto homílie nemohlo dôjsť k správnemu deliktu podľa znenia iných právnych predpisov, ktorými sa RTVS musí riadiť (napr. Zákon o vysielaní a retransmisii a pod.). Tie však nie sú v právomoci skúmania prokuratúry, ale iných príslušných orgánov. 

 

„Máme za to, že RTVS konala v súlade zo zákonom a tiež v súlade s internými predpismi. Na druhej strane, s predstaviteľmi gréckokatolíckej cirkvi sme v kontakte a spoločne rokujeme o podmienkach vysielania a ďalšej vzájomnej spolupráce aj vo väzbe na túto udalosť,“ píše sa v reakcii RTVS. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona