Gréckokatolíci si pripomínajú mučeníka Metoda Trčku

NETKY.SK • 24 August 2013, 15:35 • 2 min
Gréckokatolíci si pripomínajú mučeníka Metoda Trčku

BRATISLAVA - Metod Trčka zomrel vo väznici v Leopoldove

slovakia

left justify in out

V nedeľu si Gréckokaotlícka cirkev na Slovensku pripomína liturgickú spomienku na blaženého hieromučeníka Metoda Dominika Trčku, protoigumena michalovskej viceprovincie redemptoristov. Ako informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, pri tejto príležitosti sa bude konať v Bazilike Zoslania Svätého Ducha v Michalovciach odpustová slávnosť ku cti bl. Metoda. Metod Trčka bol členom rehole redemptoristov. Hoci pochádzal z Česka, prijal východný obrad a svoj život zasvätil práci medzi gréckokatolíkmi na východnom Slovensku.

Program slávnosti začne už dnes veľkou večierňou, bude pokračovať molebenom, modlitbami za uzdravenie s pomazaním olejom a božskou litrugiou, ktorej bude predsedať vladyka John Pazak, eparcha Torontskej slovenskej gréckokatolíckej eparchie svätých Cyrila a Metoda z Kanady. Homíliu prednesie košický eparcha, vladyka Milan Chautur. Odpustová slávnosť vyvrcholí v nedeľu o 10:00 archijerejskou liturgiou, ktorej bude predsedať biskup Milan Chautur a slávnostnú homíliu prednesie protosynkel košickej eparchie Vladimír Tomko. 

Šíriteľom úcty k bl. Metodovi Trčkovi sú v súčasnosti práve redemptoristi. Pravidelne každý mesiac (vždy 25.) organizujú v Michalovciach, modlitby za uzdravnie duše i tela pri relikviách tohto mučeníka spojené s pomazaním olejom. Vo farnostiach tiež konajú trojdňové duchovné obnovy ku cti blaženého Metoda D. Trčku. 

Dominik Metod Trčka sa narodil 6. júla 1886 vo Frýdlante nad Ostravicí vo vtedajšej Rakúsko-Uhorskej monarchii (dnes Česká republika). V roku 1902 vstúpil do juvenátu redemptoristov na Červenku. Po noviciáte pokračoval v štúdiách teológie v redemptoristickom seminári v Obořišti. 17. júla 1910 bol vysvätený pražským arcibiskupom a kardinálom Leom Skrbenským na kňaza. Ako ľudový misionár pôsobil v kláštoroch v Prahe, na Svatej Hoře a Plzni. Na jeseň 1921 prichádza na Slovensko do Stropkova. Tu založili redemptoristi svoj prvý kláštor na Slovensku. V apríli 1950 ho komunisti zatkli počas Barbarskej noci. 
Po dvoch rokoch internácie a vyšetrovania bol 21. apríla 1952 nespravodlivo odsúdený na 12 rokov väzenia. Život väzňa bol pre neho veľmi ťažký, pretože bol starší a chorý. Prešiel väznicami v Ilave, v Mírove a nakoniec v Leopoldove. Vo väzení v Leopoldove 25. decembra 1958 spieval vianočnú koledu, za čo bol veľmi prísne potrestaný. V chladnej betónovej cele - korekcii dostal zápal pľúc a vysoké horúčky. Ani na naliehanie lekára veliteľstvo väznice chorého Trčku nepovolilo preložiť do väzenskej nemocnice. Táto choroba ako priamy dôsledok nespravodlivého väzenského trestu mala smrteľné následky. Metod Dominik Trčka zomrel 23. marca 1959 odpúšťajúc všetkým, ktorí mu spôsobili utrpenie a zapríčinili jeho smrť. O dva dni bol pochovaný na väzenskom cintoríne. 
Jeho smrť sa stala príkladom nespravodlivosti a násilia komunistických väzenských zariadení a ich dozorcov. Mnohí väzni ho poznali alebo počuli o ňom hovoriť ako o mučeníkovi, ktorý bol potrestaný korekciou, pretože ako kňaz spieval náboženskú pieseň. Redemptoristom sa až v októbri 1969 podarilo previezť jeho telo do Topolian, kde po pohrebných obradoch bol pochovaný na mestskom cintoríne v Michalovciach. Tam odpočívalo do 17. septembra 2001, keď bolo exhumované a prenesené v sarkofágu do kláštorného chrámu Zoslania Svätého Ducha v Michalovciach. Tu je uložené pod bočným oltárom. Dnes už bl. pápež Ján Pavol II. vyhlásil Metoda Dominika Trčku 4. novembra 2001 na Svätopeterskom námestí v Ríme za blahoslaveného mučeníka spolu s vladykom Pavlom Gojdičom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies