Gréckokatolíci dnes slávia tretiu pôstnu nedeľu

NETKY.SK • 28 Február 2016, 08:48 • 2 min
Gréckokatolíci dnes slávia tretiu pôstnu nedeľu

BRATISLAVA - V polovici veľkopôstneho obdobia pred Paschou Gréckokatolícka cirkev slávi Krížupoklonnú nedeľu. Veriaci uctievajú svätý kríž a klaňajú sa mu, aby oslávili plody utrpenia.

slovakia

left justify in out

V dnešnú tretiu pôstnu nedeľu aj v gréckokatolíckej Katedrále Povýšenia sv. Kríža v Bratislave v slávnostnom sprievode vynášajú sv. kríž do stredu chrámu a tam zostáva po celý týždeň a veriaci mu bozkom vyjadrujú úctu.

 

Pri pohľade na kríž Východnej cirkvi nevidieť trpiaceho Krista, ale vzkrieseného a osláveného Spasiteľa. Aj v dnešnú tretiu pôstnu nedeľu - Krížupoklonnú, všetko pripomína slávne Kristovo vzkriesenie. Nielen dnes, ale aj počas dní celého nasledujúceho týždňa veriaci budú uctievať svätý kríž, ktorý sa stal nástrojom vykúpenia, prostriedkom spásy. Ústrednou piesňou tejto nedele je starodávny spev "Tvojmu krížu klaniame sa, vládca, a tvoje sväté vzkriesenie oslavujeme".

 

Popoludní o 17.00 h sa bude v katedrále pri veľkopôstnej utierni udeľovať sviatosť pomazania chorých.

 

V Rímskokatolíckej cirkvi v tomto období pôstu pokračujú v kostoloch a na kalváriách miest a obcí pobožnosti Krížovej cesty na čele s biskupmi a kňazmi. V Katedrále sv. Martina sa takáto pobožnosť koná každý piatok o 20.00 h pod vedením bratislavského arcibiskupa metropolitu Mons. Stanislava Zvolenského.

 

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku sa v tomto pôstnom čase konajú modlitebné stíšenia, stretnutia veriacich v chrámoch pri čítaní Biblie, či iné duchovné podujatia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona