Grécko zmiernilo niektoré obmedzenia pri bankových transakciách

NETKY.SK • 18 August 2015, 15:29 • 2 min
Grécko zmiernilo niektoré obmedzenia pri bankových transakciách

ATÉNY - Grécka vláda dnes zmiernila niektoré obmedzenia, ktoré sa týkajú bankových transakcií. Prvýkrát takmer po dvoch mesiacoch povolila prevod menšej sumy peňazí do zahraničia. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa novely ministerstva financií, ktorú dnes vláda zverejnila vo svojom vestníku, môžu Gréci odteraz posielať do zahraničia 500 eur mesačne na osobu. A v prípade študenta, ktorý navštevuje zahraničnú univerzitu, je to 8000 eur na kvartál na pokrytie jeho výdavkov na školu. Okrem toho si Gréci môžu otvoriť nové bankové účty, ale bez možnosti výberu, ktoré im budú slúžiť na splácanie úverov, odvodov do sociálneho systému a daňových nedoplatkov.

 

Grécka vláda 29. júna zatvorila banky, zaviedla kontrolu kapitálu a obmedzila výbery z bankomatov, aby zabránila odlevu peňazí do zahraničia, keďže sa nedohodla s veriteľmi na ďalšej pomoci. Atény koncom júna vypísali referendum o podmienkach záchranného programu, ktoré Gréci väčšinou odmietli. Krajina sa tak ocitla na pokraji bankrotu a premiérovi Alexisovi Tsiprasovi nezostalo nič iné, len sa vrátiť k rokovaciemu stolu.

 

Atény sa nakoniec dohodli s veriteľmi, že zavedú reformy a úsporné opatrenia, ktoré sú ešte tvrdšie ako podmienky predchádzajúceho záchranného programu, aby získali tretí úver vo výške 85 miliárd eur. Grécko tak mohlo 20. júla znova otvoriť banky a upraviť limity na výbery z bankomatov na 420 eur mesačne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona