Grécko získalo emisiou dlhopisov približne 3 miliardy eur, konečne im svitá na lepšie časy?

NETKY.SK • 9 Február 2018, 10:16 • 2 min
Grécko získalo emisiou dlhopisov približne 3 miliardy eur, konečne im svitá na lepšie časy?

ATÉNY - Investori prejavili vysoký dopyt pri emisii gréckych dlhopisov. Krajina štvrtkovou aukciou sedemročných dlhopisov získala zhruba 3 mld. eur, pričom výnosy sú približne na úrovni 3,5 percenta.

slovakia

left justify in out

Investori mali záujem kúpiť dlhopisy za viac ako 7 mld. eur. Grécka vláda emisiu označila za významný krok smerom k obnoveniu normálneho prístupu na trh, ktorý stratila v roku 2010. Atény si chcú zabezpečiť úplný prístup na trhy v tomto roku, keďže tretí program núdzovej pomoci krajine, ktorú financujú ostatné štáty eurozóny, sa končí v auguste.

Emisia gréckych dlhopisov sa uskutočnila v deň, keď Atény navštívil eurokomisár pre finančné záležitosti Pierre Moscovici. "Existuje opodstatnená a pevná nádej, že grécky program môžeme ukončiť v dobrom stave," povedal Moscovici na stretnutí s gréckym prezidentom Prokopisom Pavlopoulosom. Eurokomisár vyjadril nádej, že štvrté a záverečné posudzovanie poskytovania pomoci a usporiadania po jej ukončení by sa mohlo zrealizovať do konca júna.

Grécko dúfa, že zahraniční veritelia podporia francúzsky návrh, aby sa podmienky splátok dlhu krajiny odvíjali od tempa ekonomického rastu. Ide o snahu vyhnúť sa zopakovaniu situácie, v ktorej by krajina mala uhrádzať vysoké splátky počas recesie. Podľa prognózy, ktorú v stredu zverejnila Európska komisia, grécka ekonomika v tomto a budúcom roku posilní zhodne o 2,5 percenta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona