Grécko získa pomoc po predložení reforiem

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 12:42 • 2 min
Grécko získa pomoc po predložení reforiem

ATÉNY - Grécko získa finančné prostriedky po predložení detailného zoznamu navrhovaných reforiem ministrom financií členských krajín eurozóny (Eurogroup).

slovakia

left justify in out

V piatok to vyhlásil hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis. "To o čom sme hovorili je, že čo sa stane, keď predložíme reformy v detailnej podobe predstaviteľom Eurogroup. Uvoľnia sa potom finančné prostriedky pre grécku ekonomiku,“ povedal Gabriel Sakellaridis. Zároveň uviedol, že Atény majú v úmysle rýchlo napredovať v zavádzaní návrhov.


Grécko 20. februára odsúhlasilo štvromesačné predĺženie záchranného programu a potrebuje si zabezpečiť viac pomoci, ktorá je zatiaľ zmrazená. Nemecký minister hospodárstva v piatok vyhlásil, že po stretnutí gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa s európskymi veriteľmi je optimistickejší. "Mám opäť väčšiu nádej, že dosiahneme pokrok,“ povedal Gabriel Sakellaridis.


Grécko v piatok prisľúbilo, že urýchli uplatňovanie dohody o predĺžení programu pomoci a v nasledujúcich dňoch zašle svojim európskym partnerom kompletný list s detailnými reformnými krokmi. Vyhlásila to nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí, na ktorom sa okrem nej zúčastnili grécky premiér Alexis Tsipras, francúzsky prezident Francois Hollande a šéfovia hlavných inštitúcií EÚ. Merkelová ďalej povedala, že ministri financií krajín eurozóny sú pripravení v krátkom čase zhodnotiť reformný plán Atén.


Zároveň však odmietla hovoriť o termíne uvoľnenia ďalšej pomoci s tým, že to závisí od pozitívneho hodnotenia reformných návrhov. Šéf Európskej rady Donald Tusk, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny Jeroen Dijsselbloem vydali po stretnutí s Tsiprasom, Hollandom a Merkelovou spoločné stanovisko. "Plne sa držíme dohody Eurogroup z 20. februára. V duchu spoločnej dôvery sme sa všetci zaviazali zrýchliť prácu a ukončiť ju tak skoro, ako to len bude možné,“ uvádza sa v stanovisku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies