Grécko zaslalo veriteľom detailnejší zoznam reforiem

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 08:57 • 2 min
Grécko zaslalo veriteľom detailnejší zoznam reforiem

ATÉNY - Grécko zaslalo veriteľom aktualizovaný zoznam reforiem. Vyhlásil to grécky vládny predstaviteľ.

slovakia

left justify in out

Krajina dúfa, že sa jej podarí uspokojiť veriteľov a dostane sa tak k medzinárodnej finančnej pomoci. Veritelia od nej žiadali detailnejšie prepracovaný zoznam reforiem. Grécko delia týždne od vyčerpania medzinárodnej pomoci. Veritelia z eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) však zmrazili pomoc pre Atény až do momentu, keď Grécko zavedie reformy.


"Bruselskej skupine veriteľov sme dnes poslali dokument, ktorý je špecifickejší a merateľnejší," povedal grécky vládny predstaviteľ v stredu. Hlavnými spornými bodmi sú podľa neho reformy pracovného trhu a penzijného systému. Noviny Financial Times uviedli, že grécky dokument má 26 strán, pričom svoje finančné potreby krajina vyčíslila na 19 mld. eur. Podľa denníka v dokumente Grécko sľubuje, že bude bojovať s daňovými únikmi, zvýši daň z luxusných produktov a zhodnotí jednotlivé prípady predaja aktív. Krajina taktiež navrhuje dodatočné dávky pre chudobných dôchodcov a postupné zvyšovanie minimálnej mzdy.


Zoznam reforiem už Grécko prezentovalo veriteľom minulý týždeň. Tí ho však odmietli s tým, že tento dokument neznamená viac ako len zbierku myšlienok. Grécko musí MMF poslať do 9. apríla splátku v hodnote 430 mil. eur. Grécky minister vnútra Nikos Voutsis poznamenal, že ak Grécko do 9. apríla nezíska ďalšiu pomoc, najprv prídu na rad mzdy a dôchodky a až následne dohoda s veriteľmi. Grécka vláda však odmietla, že by toto stanovisko vyjadrovalo postoj vlády. "Nie je šanca, že by Grécko nesplnilo svoje záväzky vyplývajúce voči MMF k 9. aprílu," uviedol hovorca vlády Gabriel Sakellaridis.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona