Grécko začína ostrovom rušiť daňové úľavy, vyššiu daň pocíti prvých 6 ostrovov

NETKY.SK • 29 September 2015, 14:34 • 2 min
Grécko začína ostrovom rušiť daňové úľavy, vyššiu daň pocíti prvých 6 ostrovov

ATÉNY - Šesť gréckych ostrovov, ktoré patria medzi populárne dovolenkové destinácie, sa od októbra bude musieť rozlúčiť s daňovými úľavami.

slovakia

left justify in out

Je to súčasť reformných opatrení, na ktorých sa Grécko dohodlo s medzinárodnými veriteľmi výmenou za súhlas s tretím záchranným balíkom pre Grécko. Jeho hodnota dosahuje 86 miliárd eur. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Na ostrovoch Santorini, Mykonos, Rodos, Naxos, Paros a Skiathos od štvrtka 1. októbra prestane platiť 30-% úľava z dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorú doteraz roky využívali. V súčasnosti sa dane na jednotlivé tovary na gréckych ostrovoch pohybujú v rozmedzí od 5 % do 16 %. Po dohode s medzinárodnými veriteľmi sa daň zvýši na 6 % až 23 %. V súčasnosti sa zmena dotkne spomínaných šiestich ostrovov, ostatné ostrovy zvýšenie dane pocítia v rokoch 2016 a 2017. Na niektorých sa daň zvýši od 1. júna budúceho roka a na zvyšných od 1. januára 2017.

 

Zvýšenie daní sa dotkne aj gréckych farmárov, dodalo ministerstvo financií. Daň pre nich bude rásť postupne zo súčasnej dane na úrovni 13 % až na 26 % v roku 2017. Zvýši sa im aj daň z nafty. Od októbra budúceho roka vzrastie z terajšej hodnoty 66 eur za tonu na 200 eur/tona. Konečné rozhodnutie o zvýšení daní v poľnohospodárstve by malo padnúť na začiatku októbra a zástupcovia farmárov už oznámili, že proti opatreniam plánujú protesty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies