Grécko začalo evakuovať veľký utečenecký tábor Idomeni

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 07:12 • 2 min
Grécko začalo evakuovať veľký utečenecký tábor Idomeni

IDOMENI - Stovky migrantov a utečencov dnes nastúpili do autobusov, ktoré ich previezli z provizórneho gréckeho utečeneckého tábora Idomeni pri hraniciach s Macedónskom do oficiálne vybudovaného zariadenia pre utečencov v severnom Grécku.

slovakia

left justify in out

Sedem prvých autobusov previezlo 350 ľudí z Idomeni do stanov a prístreškov pripravených v novom tábore, uviedla tamojšia polícia. Do večera mali vypraviť ešte ďalšie štyri autobusy.

 

V gréckom utečeneckom tábore pri pohraničnom meste Idomeni už niekoľko týždňov približne 11.000 ľudí márne čaká na otvorenie macedónskych hraníc, ktoré uzavreli začiatkom marca. Väčšina z nich žije v stanoch na poliach v okolí hraníc a pozdĺž priľahlej železničnej trate. Dobrovoľníci a humanitárne organizácie tam postavili niekoľko veľkých spoločných stanov, v ktorých môžu migranti spať v suchu aj keď prší.

 

Macedónska polícia v nedeľu zakročila proti migrantom z Idomeni, ktorí sa hromadne pokúsili dostať cez plot na hranici medzi týmito krajinami. Podľa Grécka, ktoré tento postup ostro odsúdilo, použila macedónska polícia na odohnanie migrantov slzotvorný plyn, gumové projektily a omračujúce granáty. Samotné Macedónsko však potvrdilo iba použitie slzotvorného plynu.

 

Grécka vláda oznámila, že tento provizórny tábor plánuje evakuovať v priebehu nasledujúcich niekoľkých týždňov.

Od uzatvorenia hraníc na tzv. balkánskej trase uviazlo v Grécku vyše 53.000 migrantov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona