Grécko vyzýva obyvateľov, aby si preniesli úspory zo zahraničia do domácich bánk

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 12:33 • 2 min
Grécko vyzýva obyvateľov, aby si preniesli úspory zo zahraničia do domácich bánk

ATÉNY - Grécka vláda vyzýva obyvateľov, aby si preniesli úspory uložené v bankách vo Švajčiarsku a ďalších krajinách späť do Grécka. Sľubuje im v tejto súvislosti čiastočnú amnestiu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Grécky kabinet sa snaží ozdraviť bankový systém a zvýšiť príjmy z daní. Pripravuje preto návrh zákona o poskytnutí úľav tým obyvateľom, ktorí dobrovoľne odhalia nepriznané účty v zahraničí. Na základe tejto legislatívy im nebudú hroziť pokuty za priznanie sa k tajným účtom a pravdepodobne ani trestné stíhanie, aj keď im vláda "úplnú amnestiu" nesľubuje.

 

Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Tryfona Alexiadisa vláda rokuje o návrhu zákona s bankami a možno ho už čoskoro predloží parlamentu. Cieľom tohto návrhu nie je “všetko prepáčiť", ale motivovať ľudí, aby sa priznali ku kontám v zahraničí a previedli ich domov. Alexiadis spresnil, že odtajnené účty budú zdanené a daňová sadzba bude rozhodne vyššia než 10 - 15 %, ako niektorí navrhujú.

 

Grécko muselo vlani požiadať eurozónu o tretí záchranný úver. Atény pritom odhadujú, že daňové úniky a ilegálne obchody ročne pripravia štátnu pokladnicu o 15 až 20 miliárd eur. Vláda sa tiež snaží ozdraviť banky, z ktorých si Gréci počas dlhovej krízy vybrali takmer polovicu úspor a väčšinu z nich previedli do zahraničia. Dôvodom boli obavy z odchodu Grécka z eurozóny a návratu k drachme.

 

Grécko do dnešného dňa podľa Alexiadisa udelilo pokuty v sume viac ako 200 miliónov eur za daňové úniky spojené s tzv. Lagardeovej zoznamom. Na zozname je 1991 Grékov s bankovými kontami v ženevskej pobočke banky HSBC. Po šéfke Medzinárodného menového fondu (MMF) je pomenovaný preto, lebo práve ona ho v roku 2010 poskytla Grécku.

Grécke úrady momentálne preverujú 1,3 milióna daňových záznamov, dodal Alexiadis.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies