Grécko vytvorí s veriteľmi pracovnú skupinu na rekapitalizáciu bánk

NETKY.SK • 9 September 2015, 12:20 • 2 min
Grécko vytvorí s veriteľmi pracovnú skupinu na rekapitalizáciu bánk

ATÉNY - Grécko po predčasných parlamentných voľbách vytvorí pracovnú skupinu s predstaviteľmi tzv. veriteľských inštitúcií. Budú spoločne hľadať spôsoby, ako podporiť krehký bankový systém v zadlženej krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Grécko 20. septembra čakajú parlamentné voľby, už piate za šesť rokov. Bývalý premiér a líder ľavicovej strany Syriza Alexis Tsipras sa v nich pokúsi získať "čerstvý mandát" na zavádzanie reforiem a úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou pre uvoľnenie ďalších peňazí z tretieho záchranného balíka vo výške 86 miliárd eur.

 

"Ministerstvo hospodárstva v spolupráci s gréckou centrálnou bankou sa rozhodlo, že vytvorí pracovnú skupinu pre rekapitalizáciu bánk," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

 

V tejto skupine budú grécki odborníci aj zástupcovia Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, teda trojice inštitúcií, ktoré Gréci nenávidia, lebo od nich požadujú bolestivé reformy.

Úlohou pracovnej skupiny bude vytvoriť rámce pre rýchlu rekapitalizáciu gréckych bánk, ktoré v uplynulých mesiacoch čelili masívnemu odlevu vkladov. Dôvodom boli obavy z odchodu Grécka z eurozóny a návratu k drachme, čo by znížilo hodnotu bankových vkladov.

 

Grécko koncom júna zaviedlo kapitálové kontroly a obmedzilo výbery vkladov. EÚ odhaduje, že grécky bankový sektor bude potrebovať zhruba 25 miliárd eur. Presná suma bude jasná po výsledkoch záťažových testov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona