Grécko vyplatí mzdy a dôchodky, do konca mája však potrebuje dohodu s veriteľmi

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 19:17 • 2 min
Grécko vyplatí mzdy a dôchodky, do konca mája však potrebuje dohodu s veriteľmi

ATÉNY - Grécka vláda bude schopná vyplatiť tento mesiac dôchodky a mzdy vo verejnom sektore, do konca mája však potrebuje uzatvoriť dohodu s medzinárodnými veriteľmi. Uviedol to dnes hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis.

slovakia

left justify in out

Bez ďalšej finančnej pomoci alebo prístupu k dlhopisovým trhom sa Aténam čoskoro minú peniaze. Dôkazom toho je fakt, že na vyplatenie splátky dlhu Medzinárodnému menovému fondu (MMF) minulý týždeň muselo Grécko siahnuť na rezervy, ktoré malo na účte vo fonde. Investori sa obávajú, že Atény už ďalšiu splátku, ktorá ich čaká začiatkom júna, nezvládnu.
     

V súvislosti s blížiacim sa dátumom ďalšej splátky dlhu Medzinárodnému menovému fondu, ktorá pripadá na 5. júna, Sakellaridis zopakoval predchádzajúce tvrdenia vlády, že je pripravená splniť si všetky svoje záväzky. Aj na otázku, či vláda tento mesiac vyplatí mzdy a dôchodky, odpovedal "áno".
     

Dodal však, že Atény predpokladajú uzatvorenie dohody s veriteľmi z Európskej únie a MMF do konca mája, pričom dohodu na technickej úrovni očakávajú do 19. mája. Následne by mali pokračovať rozhovory na summite EÚ v Rige a do konca mája očakáva grécka vláda mimoriadne zasadnutie ministrov financií eurozóny.
    

Zároveň odmietol, že by vláda s cieľom dosiahnuť dohodu s veriteľmi prijala nepopulárne kroky ako zvýšenie veku odchodu do dôchodku. Odmietol aj možnosť zdanenia bankových vkladov, čo by Grécku umožnilo získať časť financií. Zároveň dodal, že vláda nepočíta ani s prípadným tretím záchranným balíkom pre Grécko.
     

Grécka vláda a medzinárodní veritelia už niekoľko mesiacov rokujú o uvoľnení zvyšných 7,2 miliardy eur zo záchranného balíka pre Grécko, diskusie sa však vždy zasekli na podmienkach, ktoré Atény odmietajú splniť. Tými sú dôchodková reforma a reforma pracovného trhu.
     

V tejto súvislosti Sakellaridis povedal, že vláda nepristúpi na zníženie miezd a dôchodkov. Ako dodal, dohoda by podľa Grécka mala obsahovať plán na zabezpečenie silného hospodárskeho rastu, mierny prebytok primárneho rozpočtu a reštrukturalizáciu dlhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies