Grécko vykázalo v roku 2016 prvý rozpočtový prebytok za 21 rokov

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 16:29 • 2 min
Grécko vykázalo v roku 2016 prvý rozpočtový prebytok za 21 rokov

LUXEMBURG/ATÉNY - Grécko zaznamenalo v minulom roku rozpočtový prebytok takmer 1,3 miliardy eur, čo pre krajinu znamená prvý celkový rozpočtový prebytok za 21 rokov. Ukázali to dnes zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

slovakia

left justify in out

Podľa Eurostatu dosiahlo Grécko v roku 2016 prebytok štátneho rozpočtu na úrovni 1,288 miliardy eur, čo znamená 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Údaj, ktorý zahrňuje aj náklady na obsluhu dlhu, predstavuje prvý celkový rozpočtový prebytok Grécka od roku 1995, keď Eurostat začal tieto údaje zverejňovať. Na porovnanie, v roku 2015 Grécko vykázalo rozpočtový schodok na úrovni 5,9 % HDP.

 

Údaje prichádzajú krátko po tom, ako Grécko minulý týždeň oznámilo prebytok primárneho rozpočtu (bez započítania nákladov na obsluhu dlhu) v hodnote takmer 7 miliárd eur. To znamená 3,9 % HDP, zatiaľ čo medzinárodní veritelia stanovili Aténam pre rok 2016 cieľ v tejto oblasti minimálne na úrovni 0,5 % HDP.

 

Výsledok v oblasti rozpočtu je tak pre Grécko úspechom, na druhej strane ale problémom aj naďalej zostáva jeho mimoriadne vysoký verejný dlh. Ten za minulý rok dosiahol 314,9 miliardy eur, čo predstavuje okolo 179 % HDP. To znamená najvyšší dlh v celej Európskej únii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies