Grécko vrátilo od apríla do Turecka len niečo vyše 500 migrantov

NETKY.SK • 24 September 2016, 13:14 • 2 min
Grécko vrátilo od apríla do Turecka len niečo vyše 500 migrantov

ATÉNY - Po viac ako dvojtýždňovej prestávke boli v uplynulých dňoch opäť vrátení z Grécka do Turecka sýrski utečenci v rámci plnenia marcovej dohody medzi EÚ a Ankarou. Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyhlásenie gréckeho ministerstva civilnej ochrany z piatkového večera.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejnených údajov najnovšiu vrátenú skupinu tvorili štyria muži, jedna žena a dve deti. Ide pritom o migrantov, ktorí sa dobrovoľne vzdali možnosti požiadať v Grécku o azyl.


Celkovo bolo od 4. apríla, keď sa začalo s vracaním migrantov na základe uvedenej dohody, odsunutých z Grécka naspäť do Turecka zatiaľ 509 osôb. Podľa DPA napreduje tento proces pomaly aj kvôli nedostatku príslušného personálu a vysokému počtu migrantov, ktorí v Grécku podali žiadosť o azyl. Grécki sudcovia navyše opakovane vydali rozhodnutia, v zmysle ktorých nie je Turecko pre utečencov bezpečnou krajinou.


Na gréckych ostrovoch Lesbos, Chios, Samos, Kos a Leros sa v súčasnosti nachádza dokopy už takmer 14.000 utečencov a iných migrantov, pričom denne pribúdajú zvyčajne desiatky, no niekedy aj stovky ďalších osôb. Grécky štáb pre migračnú krízu však z piatka na sobotu prvýkrát po dlhšom čase nezaznamenal žiadne nové prírastky, čo môže súvisieť s veterným počasím vo východnej časti Egejského mora, nevhodným pre plavby na tamojších migračných trasách.


Záchytné centrá na uvedených gréckych ostrovoch sú výrazne preplnené, keďže oficiálne poskytujú priestor len pre 7450 osôb. Medzi ubytovanými osobami tak opakovane dochádza k protestom a výtržnostiam.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies