Grécko v tomto roku pravdepodobne opäť upadne do recesie

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 14:22 • 2 min
Grécko v tomto roku pravdepodobne opäť upadne do recesie

ATÉNY - Grécka nadácia pre výskum ekonomiky IOBE zmenila svoju prognózu vývoja hospodárstva krajiny a hoci ešte v apríli predpokladala jeho rast o 1 %, teraz očakáva, že Grécko opäť upadne do recesie.

slovakia

left justify in out

Vo svojej kvartálne správe, ktorú zverejnila vo štvrtok, nadácia predpovedá, že hrubý domáci produkt krajiny sa v roku 2015 zmenší o 2 až 2,5 %. Podľa nadácie trojtýždňové bankové prázdniny a kontrola kapitálu, ktorú Atény zaviedli v závere júna, poškodia spotrebu domácnosti, investície, export a turizmus.

"Nedávne turbulencie v bankovom systéme a ich vplyv na kapitálovú primeranosť spolu s čakaním na výsledok vyjednávaní o novom programe pomoci budú hlavným dôvodom odloženia prevažnej väčšiny podnikateľských investícií v druhej polovici roka 2015," uviedla IOBE. Nadácia konštatovala, že Grécko by malo rýchlo dosiahnuť dohodu s veriteľmi o treťom programe núdzovej pomoci a úplne ho realizovať, keďže akékoľvek odkladanie poškodí ekonomiku. 

 

V minulom roku sa grécke hospodárstvo zväčšilo o 0,7 %, čím sa vynorilo z recesie trvajúcej šesť rokov. V prvom kvartáli sa však opäť zmenšilo, a to o 0,2 %. Ešte v máji grécka vláda predpovedala tohtoročný ekonomický rast na úrovni vyše 0,8 %. Už to bolo zhoršenie v porovnaní s marcovou prognózou, ktorá rátala s rastom o 1,4 % Podstatne sa to však líšilo od predpokladu v závere minulého roka, kedy sa pri príprave rozpočtu Grécka odhadovalo, že ekonomika v roku 2015 vzrastie o 2,9 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona