Grécko v Rige nepredloží Euroskupine svoj návrh reforiem

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 11:37 • 2 min
Grécko v Rige nepredloží Euroskupine svoj návrh reforiem

VIEDEŇ - Grécko nepredloží ministrom financií svoj návrh reforiem už na ich najbližšom zasadaní v piatok 24. apríla. Uviedol to dnes Thomas Wieser, predstaviteľ Európskej únie (EÚ), ktorý zároveň dodal, že zadlžená krajina ba mala byť do júna solventná. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Wieser je šéfom tímu odborníkov Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny), ktorý pripravuje pre zasadania ministrov hodnotenia a podklady a na ich základe prijímajú rozhodnutia.

 

Podľa Wiesera v máji však musí Grécko v každom prípade predložiť zoznam reforiem. V rozhovore pre rakúsku rozhlasovú stanicu ORF pripomenul, že Grékom beží čas a aj keď do Rigy žiadny návrh neprinesú, v máji ho musia dokončiť. Dodal, že čo sa týka likvidity, situácia v Grécku je síce mierne napätá, ale do júna by malo s peniazmi vyjsť.

 

Grécko, ktorému dochádzajú financie, sa dohodlo vo februári s partnermi v eurozóne na predĺžení záchranného programu do 30. júna. A sľúbilo vtedy, že do konca apríla predloží veriteľom komplexný návrh reforiem, ktoré mu pomôžu znížiť dlh na udržateľnú úroveň a za to dostane zvyšných 7,2 miliardy eur zo záchranného balíka.

Predstavitelia eurozóny pôvodne očakávali, že Grécko im predloží zoznam reforiem už na piatkovom zasadaní Euroskupiny, ale to sa nestane.

 

Rokovania ľavicovej gréckej vlády, ktorá sa dostala k moci po predčasných voľbách koncom januára vďaka sľubom, že zastaví úsporné opatrenia a reformy, s veriteľmi z eurozóny a Medzinárodného menového fondu viaznu. Všetky návrhy, ktoré im Atény doteraz predložili, boli len všeobecné a bez podobností o tom, ako chcú vyriešiť svoje dlhové problémy. Ak však obe strany nenájdu kompromis a Grécku dôjdu peniaze, bude musieť vyhlásiť platobnú neschopnosť a vystúpiť z eurozóny.

 

Wieser je však podľa vlastných slov presvedčený o tom, že veriteľom sa nakoniec podarí úspešne zavŕšiť rokovania s Gréckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies