Grécko už nemôže zaviesť ďalšie úsporné opatrenia, krajnu dostali do ťažkostí

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 13:09 • 2 min
Grécko už nemôže zaviesť ďalšie úsporné opatrenia, krajnu dostali do ťažkostí

PEKING - Grécko nemôže zaviesť ďalšie úsporné opatrenia, pretože spôsobia ďalšie sociálne nepokoje a zmenšia šancu na ekonomické zotavenie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes odborník OSN na dlhy Juan Pablo Bohoslavsky. Gréci v nedeľnom referende výraznou väčšinou hlasov odmietli podmienky záchranného balíka, požadované medzinárodnými veriteľmi. Uvrhli tak budúcnosť svojej krajiny - členského štátu eurozóny - do ďalšej neistoty a prehĺbili patovú situáciu s veriteľmi, napísala agentúra Reuters.

 

Bohoslavsky, nezávislý expert OSN na zahraničnú zadlženosť, povedal novinárom v Pekingu, že veritelia Grécka v Európskej únii by mali venovať väčšiu pozornosť tomu, čo hovorí medzinárodné právo o problematike dlhov.

"Mám dojem, že EÚ zabudla, že vo financiách hrajú a mali by hrať kľúčovú úlohu medzinárodné zákony týkajúce sa ľudských práv. Medzinárodné spoločenstvo pripisuje veľkú dôležitosť spojeniu ľudských práv a financií," vyhlásil expert OSN, ktorý pracuje pod záštitou Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

 

"Odkaz je tu ten, že keby strany podieľajúce sa na gréckej tragédii venovali serióznejšiu pozornosť tomu, čo hovorí zákon o ľudských právach, všetko by bolo ľahšie, obzvlášť pre grécke obyvateľstvo," dodal odborník. Bohoslavsky uviedol, že úsporné opatrenia požadované od Grécka sa doteraz neosvedčili. Dodal, že v priebehu tohto roka navštívi Grécko.

 

"Je to veľmi jasný odkaz od gréckeho obyvateľstva - už nijaké ďalšie úsporné opatrenia. Totiž ak sa pozriete na čísla, tak úsporné opatrenia v skutočnosti vôbec tejto krajine nepomohli dostať sa z ťažkostí," povedal novinárom odborník, ktorý je na návšteve Číny na pozvanie tamojšej vlády. V inom oznámení Bohoslavsky uviedol, že je znepokojený správami o nedostatku potravín a liekov a že požiadal o stretnutie s predstaviteľmi EÚ, aby im pripomenul ich povinnosti dodržiavať ľudské práva v Grécku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies