Grécko uskutočnilo prvú relokáciu utečencov do Luxemburska

NETKY.SK • 4 November 2015, 08:52 • 2 min
Grécko uskutočnilo prvú relokáciu utečencov do Luxemburska

ATÉNY - Grécko dnes uskutočnilo prvú relokáciu uchádzačov o azyl zo svojho územia, a to do Luxemburska. Ide o súčasť schváleného plánu Európskej únie na zmiernenie záťaže v podobe tisícov utečencov, ktorú tento rok znášajú krajiny na hraniciach EÚ. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Z gréckeho hlavného mesta Atény letecky prevážajú šesť rodín zo Sýrie a Iraku - sú medzi prvými žiadateľmi o azyl, ktorých relokujú v rámci dvojročného plánu za 780 miliónov eur, financovaného EÚ.


Usmievajúci sa rodičia držali malé deti a pózovali pre selfie fotografie s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom a luxemburským ministrom zahraničných vecí Jeanom Asselbornom vedľa lietadla na štartovacej dráhe aténskeho medzinárodného letiska. Potom nastúpili do lietadla. Zábery naživo priniesla grécka štátna televízia.


Tento rok prišlo do Grécka cez jeho dlhú hranicu s Tureckom vyše 580.000 utečencov. Vytvorili tak zadlženému členskému štátu EÚ vážnu logistickú, finančnú a humanitárnu situáciu.


Grécko súhlasilo, že tento rok sa dočasne na svojom území postará o 50.000 utečencov, pričom mnohí sú ubytovaní v komplexoch dotovaných OSN.


EÚ sa v septembri na summite o riešení migračnej krízy dohodla, že presunie 160.000 uchádzačov o azyl z najviac zaťažených členských štátov do iných krajín únie.


Na základe tohto plánu bolo zatiaľ premiestnených z Talianska priamo do Švédska a Fínska približne 86 ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona