Grécko uhradilo MMF splátku vo výške 588 miliónov eur

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 13:30 • 2 min
Grécko uhradilo MMF splátku vo výške 588 miliónov eur

ATÉNY - Grécko, ktoré má problémy s likviditou, dnes vyrovnalo Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splátku z úveru. Predstavitelia gréckeho ministerstva financií uviedli, že Atény vyrovnali splátku MMF vo výške 588 miliónov eur. Ďalšia splátka vo výške 336 miliónov eur sa očakáva 20. marca. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Grécko a jeho veritelia minulý týždeň začali nové kolo rokovaní o reformách, ktoré musia Atény zrealizovať výmenou za pokračovanie finančnej pomoci. Predstavitelia veriteľov sú v Aténach, kde zbierajú údaje o stave gréckych verejných financií.

 

Veritelia sa zatiaľ s Gréckom nedohodli o nových opatreniach. Grécka vláda premiéra Alexisa Tsiprasa odmietla pokračovať v úsporách.

 

Atény dúfajú, že veriteľské inštitúcie, zložené z Európskej centrálnej banky (ECB), Európskej komisie (EK) a MMF, budú súhlasiť so skorým uvoľnením zostávajúcich 7,2 miliardy eur z aktuálneho záchranného balíka, alebo dovolia zvýšiť strop na emisiu pokladničných poukážok, ktorý je aktuálne na úrovni 15 miliárd eur.

 

Ministri financií eurozóny sa na konci februára dohodli na predĺžení európskej časti pomoci pre Grécko do konca júna. Od gréckej vlády však požadujú, aby schválila a začala implementovať ďalšie reformy, než uvoľnia zvyšok z finančnej pomoci.

 

Atény signalizovali, že v lete budú mať problémy so splácaním dlhu. V júli a auguste budú na splatné dlhopisy, ktoré vlastní ECB, a ďalšie úrokové platby potrebovať celkovo asi 7,5 miliardy eur.

 

Väčšie splátky musia vyrovnať aj v marci a apríli. V marci musí Grécko splatiť približne 2 miliardy eur, vrátane 1,6 miliardy MMF, a okolo 800 miliónov eur v apríli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona