Grécko tvrdí, že záväzky voči MMF uhradí včas

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 08:32 • 2 min
Grécko tvrdí, že záväzky voči MMF uhradí včas

ATÉNY - Nadchádzajúcu splátku z úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF) uhradí Grécko v riadnom termíne 9. apríla. Vyhlásil to v piatok námestník ministra financií Dimitris Mardas.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters sa tým snažil upokojiť investorov po sérii protirečivých vyjadrení k tejto téme, ktoré zazneli v posledných dňoch. Grécku rýchlo dochádzajú peniaze a minister vnútra tento týždeň naznačil, že pred úhradou zhruba 450 mil. eur MMF môžu Atény uprednostniť výplatu miezd a dôchodkov. Grécka vláda sa od tohto postoja následne dištancovala.


"Usilujeme sa o to, aby sme naše záväzky dokázali splatiť včas," povedal Mardas pre televíznu stanicu Skai TV. "Deviateho apríla sme pripravení zaplatiť," zdôraznil grécky predstaviteľ. Štát v marci evidoval vyššie príjmy, než si naplánoval, povedal Mardas bez bližších podrobností a dodal, že v rokovaniach o reformnom pláne Atén nastal pokrok.

 

Atény potrebujú získať zvyšné peniaze z medzinárodného úverového programu, aby odvrátili hroziacu platobnú neschopnosť. Posledné peniaze z končiaceho programu čerpali Atény vlani v auguste. Nedostatku hotovosti Atény čelia núdzovými opatreniami vrátane vzájomných pôžičiek medzi štátnymi inštitúciami.


Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a krajina musela požiadať o finančnú pomoc. Od EÚ a MMF Atény získala dva úverové programy v celkovom objeme 240 mld. eur. Poslednú splátku 7,2 mld. eur z existujúceho programu veritelia odmietajú uvoľniť, pokiaľ grécka vláda nepredloží prijateľný zoznam reforiem. Zdroje v eurozóne pre agentúru Reuters uviedli, že bez uvoľnenia zostávajúcej pomoci sa Aténam 9. apríla minú peniaze.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies