Grécko splatilo MMF z úveru prvých 310 miliónov eur

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 14:45 • 2 min
Grécko splatilo MMF z úveru prvých 310 miliónov eur

ATÉNY - Grécko dnes splatilo Medzinárodnému menovému fondu (MMF) prvých 310 miliónov eur z celkového úveru 1,5 miliardy eur, ktorý musí splatiť v tomto mesiaci.

slovakia

left justify in out

Atény tak musia MMF vyplatiť ešte takmer 1,2 miliardy eur, pričom by tak mali urobiť v najbližších dvoch týždňoch. Ďalšie splátky sú podľa Reuters stanovené na 13. marca, 16. a nakoniec 20. marca. Ekonomická situácia Grécka sa pritom rýchlo zhoršuje a ako povedal guvernér Gréckej národnej banky Jannis Sturnaras, "je nevyhnutné, aby schôdzka ministrov financií eurozóny, ktorá sa uskutoční v pondelok 9. marca, dopadla pre Grécko dobre". Ministri financií by v pondelok mali zhodnotiť, aký pokrok Grécko urobilo od 23. februára, keď zaslalo Euroskupine zoznam plánovaných reforiem. Práve dnes grécke ministerstvo financií poslalo do Bruselu ich aktualizovaný zoznam.
     

Grécko nutne potrebuje od medzinárodných veriteľov ďalšie peniaze, keďže Európska centrálna banka (ECB) oznámila, že Atény sa nemôžu spoliehať na to, že im zvýši limit na emisiu krátkodobých cenných papierov, prostredníctvom ktorých sa Grécko financuje. Tsipras však na tom trvá a ako povedal pre dnešné vydanie nemeckého týždenníka Der Spiegel, ak ECB bude proti, ponesie za to zodpovednosť. "Opäť tu budeme mať taký thriller, akého sme boli svedkami pred 20. februárom," povedal pre Der Spiegel, čím poukázal na deň, keď sa Grécko nakoniec dohodlo s partnermi v eurozóne na predĺžení záchranného programu o štyri mesiace.
     

Rozhodnutie ECB a naliehavá situácia v Grécku prinútili Tsiprasa požiadať vo štvrtok (5.3.) predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera o mimoriadnu schôdzku, ktorú chcel grécky premiér uskutočniť už dnes, ešte pred zasadnutím ministrov. Dúfal, že mu šéf EK pomôže v presadení požiadavky, aby Atény získali ďalšiu časť pomoci zo záchranného balíka čo najskôr. Juncker to ale odmietol. Tsipras tak musí najskôr počkať na rokovanie Euroskupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona