Grécko splatilo dlh za vyše 85 mil. euri Mizuho Bank, MMF čaká

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 14:59 • 2 min
Grécko splatilo dlh za vyše 85 mil. euri Mizuho Bank, MMF čaká

ATÉNY/TOKIO - Grécka vláda dnes splatila dlh japonskej banke Mizuho Bank a na rozdiel od postoja k Medzinárodnému menovému fondu (MMF) si záväzky voči japonskej inštitúcií uhradila. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Grécko splatilo takzvané samurajské poukážky v celkovej hodnote 11,67 miliardy jenov (85,62 milióna eur). Platbu potvrdila hovorkyňa Mizuho Bank Masako Shionová. Na druhej strane dlh voči MMF splatný v pondelok 13. júla, ktorého hodnota bola okolo 450 miliónov eur, Atény nesplatili. Celkový dlh voči MMF po tom, ako k 30. júnu Gréci nesplatili fondu takmer 1,6 miliardy eur, tak už dosiahol okolo 2 miliardy eur.
     

Podľa analytikov je rozhodnutie Grécka uprednostniť súkromných investorov pred MMF logické. Grécka vláda predpokladala, že vzhľadom na súčasnú situáciu a rokovania s veriteľmi bude MMF čakať. To však Mizuho Bank urobiť nemusí a nesplatenie dlhu môže pre Grécko znamenať riziko cross-defaultu, uviedli analytici zo spoločnosti Daiwa Securities Group.
     

"Nesplatenie dlhu voči banke by mohlo spôsobiť cross-default," povedal Hiroaki Fujioka, úverový analytik z Daiwa Securities Group. Ako dodal, všetci veritelia Grécka by potom začali žiadať od krajiny okamžité splatenie dlhov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona