Grécko si uctilo sviatok práce 24 hodinovým štrajkom proti finančnej kríze

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 08:05 • 2 min
Grécko si uctilo sviatok práce 24 hodinovým štrajkom proti finančnej kríze

Atény - Niekoľko tisíc obyvateľov Grécka vyšlo dnes do ulíc na protest proti úsporným opatreniam vlády. V celej krajine zároveň ochromil verejnú dopravu 24-hodinový celoštátny štrajk.

slovakia

left justify in out

Trajekty zostali zakotvené v prístavoch a zastavila sa i železničná premávka. Takisto nemocnice fungujú len s obmedzeným personálom, píšu svetové tlačové agentúry.

Podľa polície sa na manifestáciách v centre Atén, ktoré mali väčšinou pokojný priebeh, zúčastnilo zhruba 5000 ľudí. Vládne úrady zostali cez deň zatvorené.

Demonštrácie v dnešný prvomájový Sviatok práce, zvolané dvoma gréckymi najväčšími odborovými zväzmi súkromného a verejného sektora GSEE a ADEDY, sú zamerané proti plánom vlády do konca roka 2014 zrušiť 15.000 miest vo verejnom sektore a proti ďalším škrtom platov a dôchodkov.

Tieto opatrenia sú najnovšími krokmi drastického gréckeho úsporného programu. Atény tento mesiac súhlasili s ich prijatím ako podmienky na získanie nových pôžičiek.

Sviatok práce sa však tento rok bude v Grécku oficiálne sláviť až 7. mája, po pravoslávnej Veľkej noci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies