Grécko si to zamierilo na medzinárodné trhy, spustilo aukciu sedemročných dlhopisov

NETKY.SK • 8 Február 2018, 13:57 • 2 min
Grécko si to zamierilo na medzinárodné trhy, spustilo aukciu sedemročných dlhopisov

ATÉNY - Grécko podniklo prvý veľký krok na medzinárodné finančné trhy, odštartovalo totiž aukciu sedemročných dlhopisov.

slovakia

left justify in out

Aukcia sa začala vo štvrtok, po dvoch dňoch odkladu pre turbulencie na svetových finančných trhoch v tomto týždni, s počiatočnou sadzbou 3,75 %. Grécka vláda si chce tento rok zabezpečiť úplný návrat na dlhopisové trhy, na ktoré nemala prístup od vypuknutia dlhovej krízy v roku 2010. Krajina bola odvety odkázaná na pomoc medzinárodných veriteľov. Tretí záchranný program pre Atény sa končí tento rok v auguste.

 

Emisia dlhopisov sa časovo zhoduje s návštevou eurokomisára pre financie Pierra Moscoviciho v Aténach, kde bude diskutovať o návrhoch na zmiernenie gréckeho dlhu s tamojšími predstaviteľmi, ako aj o charaktere opatrení, ktoré musí Grécko zavádzať aj po vypršaní programu. Grécko môže vystúpiť zo záchranného programu v dobrej kondícii, naznačujú to povzbudzujúce výsledky reforiem, skonštatoval Moscovici na stretnutí s gréckym prezidentom Prokopisom Pavlopulosom.

 

Komisár dúfa, že štvrtá a posledná revízia planenia podmienok súčasného záchranného programu bude uzavretá do konca júna. Existuje však ešte niekoľko dôležitých otázok, ktoré je potrebné zodpovedať. Napríklad pokiaľ ide o druh dohľadu nad Gréckom po ukončení programu, ktorý by mal byť bez európskych úradníkov. To by umožnilo Grékom manažovať si vlastnú stratégiu hospodárskeho rastu. Je tiež potrebné vyriešiť otázku zmiernenia dlhu. Moscovici však verí, že obe strany nájdu riešenie.

 

Grécko dúfa, že veritelia podporia francúzsky návrh na spojenie podmienok splácania dlhu krajiny s mierou jeho hospodárskeho rastu, aby sa zabránilo opakovaniu vysokých splátok počas recesie. Európska komisia v najnovšej zimnej prognóze očakáva, že grécka ekonomika porastie v roku 2018 a v roku 2019 o 2,5 %.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies