Grécko si podľa Sobotku zvolilo horšiu variantu, v eurozóne si ich nevie predstaviť

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 10:05 • 2 min
Grécko si podľa Sobotku zvolilo horšiu variantu, v eurozóne si ich nevie predstaviť

PRAHA - Gréci si zvolili tú horšiu odpoveď, keď v nedeľu zamietli podmienky veriteľov na ďalšie pôžičky, vyhlásil český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý si nevie príliš dobre predstaviť, ako sa chce teraz Grécko udržať v eurozóne.

slovakia

left justify in out

Napísal to dnes spravodajský server Novinky.cz. "Gréci sa rozhodli pre horšiu a ťažšiu variantu. Nielen pre Grécko, ale pre celú Európu," uviedol Sobotka, ktorého citovali Novinky.cz.

 

Dodal, že síce chápe odhodlanie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorí okamžite iniciovali konanie mimoriadneho summitu eurozóny, ale domnieva sa, že je takmer nemožné držať Grékov v eurozóne proti ich vôli.

 

Podľa českého vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša nemalo byť Grécko do eurozóny vôbec prijaté. Babiš v tejto súvislosti vysvetlil, že euro nebol iba menový projekt, ale i hospodársky. Z toho dôvodu sa domnieva, že Grécko nemalo byť nikdy v eurozóne. Už pred piatimi rokmi bolo podľa Babiša jasné, že Atény nemôžu dlhy splatiť a veritelia by museli odpísať ďalšiu časť dlhu, aby krajina zvládla aktuálnu krízu, približujú Novinky.cz.

 

Francúzsky minister financií Michel Sapin v pondelok vyzval grécku vládu na zostavenie nového návrhu reforiem. Zároveň uviedol, že priestor pre dialóg je naďalej otvorený. Podľa jeho slov grécke "nie" v referende automaticky neznamená odchod Grécka z eurozóny. Zároveň zopakoval svoje stanovisko, podľa ktorého odpis gréckeho dlhu "nie je tabu". "Je na Grécku, aby teraz prišlo s návrhmi," povedal Sapin.


Pri referende o prijatí podmienok medzinárodných veriteľov hlasovalo v nedeľu v Grécku proti, teda "nie", 61,31 zúčastnených voličov. Hlasy "áno" odovzdalo 38,69 percenta zúčastnených. Vyplýva to z údajov, ktoré po sčítaní všetkých hlasovacích lístkov v noci na pondelok zverejnilo grécke ministerstvo vnútra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies