Grécko si chce od verejných inštitúcií požičať 2,5 mld. eur

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 13:31 • 2 min
Grécko si chce od verejných inštitúcií požičať 2,5 mld. eur

ATÉNY - Grécka vláda dúfa, že získa 2,5 mld. eur tým, že donúti verejné inštitúcie, aby požičali štátu. To má vláde poskytnúť dostatok priestoru na plnenie záväzkov do konca mája.

slovakia

left justify in out

Povedal to v stredu námestník gréckeho ministra financií Dimitris Mardas. Keďže krajina nemá prístup na dlhopisové trhy, Atény sú na pokraji bankrotu a finančná hotovosť by sa im mohla minúť v najbližších týždňoch.

 

"Mojím cieľom je 2,5 mld. eur," povedal námestník ministra financií pre grécku televíznu stanicu Star TV. "Chcem tie 2,5 mld. eur na pokrytie akýchkoľvek potrieb, ktoré sa môžu objaviť," dodal. Mardas pôvodne hovoril, že štátu chýba 350 až 400 mil. eur na mzdy, dôchodky a iné platby v závere apríla. Neskôr uviedol, že toto sa vyriešilo, pretože niektoré penzijné fondy navrhli, že štátu peniaze požičajú. 

 

Námestník šéfa rezortu financií zároveň poprel, že Grécko uvažuje o paralelnej mene alebo dlžobných úpisoch na uhrádzanie platieb. Naopak Mardas vyjadril presvedčenie, že sa dosiahne dohoda so zahraničnými veriteľmi, aby sa predišlo bankrotu. "Zatiaľ neuvažujeme o takomto scenári, pretože veríme, že dosiahneme dohodu," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies