Grécko si bude musieť ďalšiu finančnú pomoc zaslúžiť

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 08:16 • 2 min
Grécko si bude musieť ďalšiu finančnú pomoc zaslúžiť

LONDÝN - Grécka vláda sa v pondelok dohodla s predstaviteľmi eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) na pokračovaní zahraničnej finančnej pomoci. Jednotlivé splátky si však bude musieť zaslúžiť tým, že bude plniť reformné podmienky.

slovakia

left justify in out

"Je čas, aby sa tempo reforiem v Grécku zvýšilo," povedal na tlačovej konferencii eurokomisár pre menové záležitosti Olli Rehn. Podľa pondelňajšej dohody Grécko do augusta získa pôžičku 6,8 mld. eur, ktoré krajinu zachránia pred platobnou neschopnosťou. Financie však Atény budú dostávať postupne v menších splátkach podmienených realizáciou reformných opatrení. Prvú splátku vo výške 2,5 mld. eur Grécko napríklad dostane iba vtedy, ak do 19. júla veriteľom dokáže, že to myslí vážne so znížením prezamestnanosti v štátnom sektore do konca roka, ako aj s modernizáciou daňových predpisov. 

 

Tvrdý prístup je dôkazom faktu, že poskytovateľom finančnej pomoci s Gréckom pomaly dochádza trpezlivosť. Krajinu medzinárodné úvery držia nad vodou už od mája 2010, Atény však zatiaľ neboli schopné urobiť všetky potrebné bolestivé reformy. Tie sú však dôležitou súčasťou európskych snáh o ukončenie dlhovej krízy a Európa potrebuje spoluprácu Grécka aj na to, aby v záchrannom programe udržala MMF. Fond so sídlom v americkom Washingtone totiž nie je s problematickým pokrokom Atén spokojný. "Ak podpora MMF v eurozóne už nebude potrebná, bude to najlepšia správa dňa," povedala novinárom po stretnutí s gréckymi predstaviteľmi riaditeľka MMF Christine Lagardeová. Grécko by sa malo vrátiť k ekonomickému rastu v roku 2014, hoci by mal byť iba na úrovni 0,6 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies