Grécko schválilo rozpočet s ďalšími úspornými opatreniami

NETKY.SK • 11 December 2016, 11:54 • 2 min
Grécko schválilo rozpočet s ďalšími úspornými opatreniami

ATÉNY - Grécky parlament schválil štátny rozpočet na rok 2017, ktorého súčasťou sú aj naďalej úsporné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Rozpočet predpokladá zvýšenie príjmov o vyše 1 mld. eur prostredníctvom nových, väčšinou nepriamych daní. Zároveň sa v rozpočte plánuje zníženie výdavkov o viac ako 1 mld. eur. Rozpočet schválila vládna koalícia, v ktorej dominuje ľavica, pričom proti boli všetky ostatné strany. Za návrh rozpočtu v sobotu hlasovalo 152 poslancov, proti bolo 146 zákonodarcov.


Napriek pokračujúcim úsporným opatreniam grécky premiér Alexis Tsipras predpovedá, že rok 2017 bude pre krajinu "historickým medzníkom" s rastom ekonomiky o 2,7 percenta. Zdôraznil, že jeho vláda v roku 2016 dosiahla primárny prebytok rozpočtu, ktorý je viac ako dvojnásobne vyšší oproti pôvodnej prognóze. Tsipras ďalej uviedol, že terajšie hodnotenie tretieho programu pomoci Grécku sa čoskoro ukončí bez dodatočných úsporných opatrení.


Rozpočtový úrad parlamentu však uviedol, že kombinácia dodatočných daní a škrtov vo výdavkoch bude z krátkodobého hľadisku ekonomiku oslabovať. Okrem toho minister financií Euclid Tsakalotos v parlamente potvrdil, že Medzinárodný menový fond žiada dodatočné opatrenia, vrátane zníženia miezd a penzií, v sume 4,5 mld. eur od roku 2019 a tiež znižovanie počtu zamestnancov verejného sektora.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona