Grécko schválilo prvý balík reforiem požadovaných veriteľmi

NETKY.SK • 17 Október 2015, 06:36 • 2 min
Grécko schválilo prvý balík reforiem požadovaných veriteľmi

ATÉNY - Vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa v noci nadnes úspešne absolvovala svoj prvý dôležitý test v novozvolenom parlamente, keď poslanci schválili ďalší balík reforiem a úsporných opatrení požadovaných medzinárodnými veriteľmi. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie sprevádzali piatkové protesty v centre Atén, ktoré zorganizovali komunistami podporované odbory a zväzy združujúce štátnych zamestnancov. Súčasťou schváleného balíka sú napríklad aj nepopulárne zmeny dôchodkového systému alebo tiež zvýšenie dane z nehnuteľností.

 

Pripravované opatrenia odsúhlasili v noci nadnes poslanci gréckeho parlamentu pomerom hlasov 154 (za) ku 140 (proti). Proti hlasovalo všetkých šesť opozičných strán, doplnila AP.

 

Experti veriteľov začnú dôkladne kontrolovať úsporné opatrenia novej gréckej vlády koncom mesiaca. Iba v prípade, že s nimi budú súhlasiť, dostanú Atény ďalšie prostriedky z rámcového úveru 86 miliárd eur.

 

Tsiprasova ľavicová strana Syriza vyhrala predčasné parlamentné voľby z 20. septembra a utvorila koalíciu s pravicovými populistami zo strany Nezávislí Gréci.

 

Premiér chce popri zavádzaní úsporných opatrení chrániť sociálne slabšie skupiny obyvateľstva a bojovať proti daňovým únikom a korupcii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona