Grécko sa v roku 2013 vraj dočká prvých náznakov zotavovania ekonomiky

NETKY.SK • 5 December 2012, 12:08 • 2 min
Grécko sa v roku 2013 vraj dočká prvých náznakov zotavovania ekonomiky

Grécko sa v roku 2013 vraj dočká prvých náznakov zotavovania ekonomiky - Svet Grécky premiér Atonis Samaras sľúbil obyvateľom krajiny, ktorí už päť rokov čelia dôsledkom recesie, že na budúci rok sa dočkajú prvých náznakov zotavovania ekonomiky. Informuje

slovakia

left justify in out

imgGrécky premiér Atonis Samaras sľúbil obyvateľom krajiny, ktorí už päť rokov čelia dôsledkom recesie, že na budúci rok sa dočkajú prvých náznakov zotavovania ekonomiky. Informuje o tom agentúra Reuters.

Minulý týždeň zase Samaras vyhlásil že nová dohoda s medzinárodnými veriteľmi o znížení gréckeho dlhu definitívne ukončí špekulácie o možnom odchode krajiny z eurozóny.

Vláda v Aténach musela zaviesť drastické úsporné opatrenia, aby splnila podmienky dvoch záchranných úverov. Tvrdé škrty vo výdavkoch a zvýšenie daní však prispeli k pádu ekonomiky a k rastu nezamestnanosti, ktorá už dosiahla 25 %.

"Rok 2013 bude rokom obratu (k lepšiemu)," vyhlásil Samaras na konferencii podnikateľov v utorok (4.12.) večer. Dodal, že podľa vládneho odhadu v roku 2014 by už grécka ekonomika mohla znova rásť.

Podľa údajov, ktoré v utorok zverejnilo ministerstvo financií, Grécko po vylúčení výdavkov na obsluhu dlhu, dosiahlo za prvých 10 mesiacov tohto roka rozpočtový prebytok 2,3 miliardy eur. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka vykázalo deficit 4,2 miliardy eur.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies