Grécko pripravuje daňovú amnestiu

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 17:50 • 2 min
Grécko pripravuje daňovú amnestiu

ATÉNY - Gréci, ktorí priznajú nezdanené vklady v zahraničných bankách, sa po zaplatení zvýhodnenej dodatočnej sadzby budú môcť vyhnúť sankciám.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v utorok grécky minister financií Janis Varoufakis. Návrh zákona o daňovej amnestie predloží vláda parlamentu a po jeho schválení podpíše Grécko so Švajčiarskom dohodu o výmene daňových informácií, uviedol minister po stretnutí so švajčiarskymi predstaviteľmi v Aténach.

 

"Máme dohodu s Európskou úniou o automatickom poskytovaní informácií a tá sa bude uplatňovať aj v prípade Grécka," uviedol štátny tajomník švajčiarskej vlády pre medzinárodné finančné záležitosti Jacques de Watteville. "Chceme podporiť Grécko v tomto úsilí," dodal. 

 

Od začiatku dlhovej krízy v roku 2010 previedli Gréci do zahraničia miliardy eur. Časť z týchto peňazí skončila vo švajčiarskych bankách. To obmedzilo domácim bankám prístup k likvidite, ktorú im musí poskytovať centrálna banka krajiny. Grécku navyše hrozí platobná neschopnosť, keďže krajina sa s medzinárodnými veriteľmi stále nedohodla na podmienkach uvoľnenia ďalšej finančnej pomoci. Dodatočné priznané zahraničné vklady sa majú podľa návrhu zákona zdaniť sadzbou 15 až 20 %, uviedol pre agentúru Reuters vysoký predstaviteľ gréckeho ministerstva financií. Obyvateľom, ktorí nenahlásili gréckym úradom svoje príjmy, by inak hrozila pokuta vo výške 46 % hodnoty vkladov a ďalších 46 % by museli zaplatiť vo forme dodatočnej dane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies