Grécko presunulo z Lesbosu na pevninu 400 azylantov

NETKY.SK • 25 September 2018, 13:31 • 2 min
Grécko presunulo z Lesbosu na pevninu 400 azylantov

Pireus- Približne 400 žiadateľov o azyl, ktorí sa nachádzali v kriticky preľudnenom utečeneckom tábore na gréckom ostrove Lesbos, dorazilo v utorok na pevninu do prístavného mesta Pireus. Odtiaľ ich presunú do ďalších táborov a ubytovacích zariadení.

slovakia

left justify in out

Týchto žiadateľov o azyl, najmä rodiny zo Sýrie, Afganistanu a afrických krajín, presunuli na pevninu trajektom. Patria k zhruba 2000 osobám z tábora Moria na Lesbose, ktorých grécka vláda prisľúbila do konca septembra presťahovať. V tábore pre 3100 obyvateľov žije v súčasnosti približne trikrát viac ľudí.

 

Nevyhovujúce životné podmienky v tomto najväčšom a najviac preľudnenom tábore na Lesbose si vyslúžili rozsiahlu kritiku, napríklad zo strany medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF), ale i miestnych orgánov.

 

Predstaviteľka miestnej samosprávy na Lesbose Christianna Kalogerová na začiatku septembra uviedla, že ak vláda v Aténach neprijme do 30 dní urýchlene nápravné opatrenia, dá tábor zatvoriť.

 

Grécko je hlavnou vstupnou bránou pre státisíce utečencov, ktorí od roku 2015 prichádzajú zo Sýrie a ďalších vojnou zničených krajín z územia Blízkeho východu a Afriky v nádeji na lepší život v Európe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies