Grécko presunie záväzky voči ECB do eurovalu

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 09:10 • 2 min
Grécko presunie záväzky voči ECB do eurovalu

ATÉNY - Grécko presunie cenné papiere, ktoré má v držbe Európska centrálna banka (ECB) do Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).

slovakia

left justify in out

V piatok to vyhlásil grécky minister financií Euclid Tsakalotos. "To, o čo sme predtým žiadali, teda prechod gréckych cenných papierov držbe ECB... do ESM, sa udeje," povedal Tsakalotos.


Transfer záväzkov z ECB do ESM je dlhodobou požiadavkou vlády Alexisa Tsiprasa. Grécko by sa tak mohlo vyhnúť povinnosti zaplatiť ECB takmer 7 mld. eur v niekoľkých nasledujúcich týždňoch. Je však nejasné, ako by mal byť transfer cenných papierov možný. Neexistuje totiž žiadny spôsob priameho transferu dlhopisov z ECB do ESM, ktorý by bol zakotvený v legislatíve. Niektorí komentátori však hovoria, že Grécko by mohlo z ESM získať peniaze na vyplatenie splatných záväzkov voči ECB.


Grécki poslanci v piatok rokujú o návrhu reforiem, ktorý vláda predstavila veriteľom. Tento návrh obsahuje daňovú aj dôchodkovú reformu, taktiež opatrenia týkajúce sa privatizácie a znižovania verejných výdavkov, napríklad v oblasti obrany. Opoziční poslanci už deklarovali podporu návrhu, odvolávajúc sa na snahu zabrániť odchodu Grécka z eurozóny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies