Grécko predĺži bankové prázdniny

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 15:40 • 2 min
Grécko predĺži bankové prázdniny

ATÉNY - Grécka vláda dnes vydá dekrét, ktorým opätovne predĺži bankové prázdniny trvajúce už osem pracovných dní. Uviedol to dnes zdroj z gréckej vlády. Atény sa zatiaľ budú snažiť presvedčiť skeptických európskych partnerov, aby Grécku poskytli ďalšiu finančnú pomoc. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Bankové prázdniny sa predĺžia," povedal zdroj bez poskytnutia podrobností. Potvrdil tak vyhlásenie ministra pre reformu štátnej správy Jorgosa Katrugalosa, ktorý v utorok (7.7.) uviedol, že banky sa tento týždeň pravdepodobne ešte neotvoria.

 

Grécka vláda zatvorila banky a zaviedla kapitálové kontroly 29. júna v reakcii na rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) nenavýšiť objem núdzových úverov pre grécke komerčné banky. Strop pre úvery z programu núdzového financovania známeho ako ELA (Emergency Liquidity Assistance) je tak naďalej na úrovni necelých 89 miliárd eur, na ktorú ho ECB navýšila 26. júna.

 

ECB tak reagovala na krach rokovaní medzi Aténami a medzinárodnými veriteľmi a vyhlásenie referenda o prijatí podmienok veriteľov výmenou za finančnú pomoc pre krajinu. V referende, ktoré sa uskutočnilo 5. júla, Gréci návrhy veriteľov odmietli. Súčasťou terajších obmedzení s cieľom zabrániť kolapsu gréckych bánk je aj limit na výber z bankomatov, ktorý vláda stanovila na 60 eur denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies