Grécko predloží návrh reforiem do 30. marca, Schulz očakáva dohodu

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 09:55 • 2 min
Grécko predloží návrh reforiem do 30. marca, Schulz očakáva dohodu

ATÉNY - Grécko predloží svoj návrh reforiem partnerom v eurozóne najneskôr do pondelka 30. marca, aby získalo potrebné financie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu gréckej vlády Gabriela Sakellaridisa pre televíznu stanicu Mega TV.

slovakia

left justify in out

"Bude to urobené najneskôr do pondelka," povedal.

 

Grécky premiér Alexis Tsipras sa v pondelok (23.3.) stretol v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Nevie sa však, či sa im podarilo dospieť k nejakým výsledkom, keďže ich názory na reformy, ktoré by malo Grécko uskutočniť, aby dostalo peniaze zo záchranného balíka, sa diametrálne líšia.

 

Podľa Sakellaridisa v pripravovanom balíku reforiem nebudú opatrenia, ktoré spôsobia recesiu, ale štrukturálne zmeny. Dodal, že Tsipras a Merkelová diskutovali len o hrubom náčrte, nie o podrobnostiach. A verí, že sa na niečom zhodli.

 

Podľa agentúry Bloomberg Merkelová "povzbudila Tsiprasa, aby vykročil po ceste, ktorú Grécku navrhli veritelia, pretože jeho krajina patrí do Európy a kancelárka chce, aby bola grécka ekonomika úspešná".

 

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz očakáva, že Grécku sa do týždňa podarí dosiahnuť dohodu s partnermi v eurozóne o uvoľnení tak potrebnej finančnej hotovosti pre Atény. Vyhlásil to v rozhovore pre dnešné vydanie talianskych novín La Repubblica.

 

Grécku dochádzajú peniaze a hrozí mu štátny bankrot, čo by znamenalo jeho odchod z eurozóny. Nová ľavicová vláda v Aténach zvíťazila v januárových predčasných voľbách vďaka sľubom, že zruší úsporné opatrenia a reformy. To pobúrilo veriteľov, ktorí Aténam odkázali, že musia plniť podmienky záchranného balíka, inak z neho nedostanú žiadne peniaze.

 

Grécko sa po zdĺhavých rokovaniach 20. februára dohodlo s eurozónou o predĺžení záchranného programu o štyri mesiace, do konca júna. Ale na to, aby dostalo peniaze, musí veriteľom predložiť dôveryhodný plán reforiem a začať ich aj uskutočňovať. A túto podmienku zatiaľ nesplnilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona