Grécko pravdepodobne nebude žiadať ECB o zvýšenie likvidity

NETKY.SK • 3 August 2015, 15:49 • 2 min
Grécko pravdepodobne nebude žiadať ECB o zvýšenie likvidity

FRANKFURT/ATÉNY - Grécko pravdepodobne nebude počas nasledujúcich týždňov žiadať Európsku centrálnu banku (ECB) o navýšenie núdzového financovania, pretože jeho likvidná rezerva sa vďaka prílevu hotovosti a pomoci centrálnej banky zvýšila.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje blízke problematike. Likvidné rezervy Grécka narástli na takmer 5 mld. eur oproti jednej až dvom miliardám eur, keď grécka kríza vrcholila. Dôvodom sú dve navýšenia núdzových úverových liniek (ELA) ECB a príjmy z daní a turizmu.

 

Nárast v rezervách ukazuje, že peniaze odchádzajú z bánk pomalšie, ako sa očakávalo a pomaly sa obnovuje dôvera. "Existuje dostatočná likvidná rezerva, nie je teda dôvod žiadať navýšenie ELA," uviedol zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.


Európska centrálna banka v júli navýšila gréckym bankám núdzové úverové linky dvakrát, zakaždým o 900 mil. eur. Objem núdzového financovania bánk tak dosahuje takmer 91 mld. eur. ECB bude v stredu na stretnutí rady guvernérov opäť rokovať o ELA. Minulý týždeň Grécko nežiadalo o navýšenie núdzového financovania, čo je znak, že sa banky stabilizujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies