Grécko potrebuje rýchlu dohodu s veriteľmi, inak mu hrozí recesia, tvrdí Sturnaras

NETKY.SK • 14 Február 2017, 07:34 • 2 min
Grécko potrebuje rýchlu dohodu s veriteľmi, inak mu hrozí recesia, tvrdí Sturnaras

ATÉNY - Grécko musí urýchlene dosiahnuť dohodu s veriteľmi o uvoľnení ďalších financií v rámci pomoci, inak riskuje novú recesiu a ešte tvrdšie úsporné opatrenia. Uviedol to dnes guvernér gréckej centrálnej banky Jannis Sturnaras.

slovakia

left justify in out

Ďalšie odkladanie by viedlo k začarovanému kruhu, ktorý by uvrhol ekonomiku späť do recesie a smerom k rovnakému negatívnemu vývoju, ktorý Grécko zaznamenalo v 1. polovici roka 2015, dodal šéf centrálnej banky.

 

Pred nestabilitou varoval aj podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Ako povedal pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag, Grécko a veritelia by mali čo najskôr schváliť hodnotenie reforiem, ktoré musí zadlžená krajina realizovať výmenou za poskytnutie ďalšej finančnej pomoci. V tejto súvislosti uviedol, že v prípade predlžovania problému hrozí eurozóne finančná nestabilita.

 

Podľa šéfa Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema Grécko a medzinárodní veritelia v piatok (10.2.) výrazne pokročili smerom k dohode. Ako dodal, piatkové rokovania priblížili všetky strany k situácii, že veritelia budú môcť vyslať do Grécka expertov, aby pripravili hodnotiacu správu o realizácii dohodnutých reforiem. Správa je predpokladom na to, aby ministri financií eurozóny mohli rozhodnúť o uvoľnení ďalšej tranže z finančnej pomoci pre krajinu. Ak Atény nedostanú od veriteľov ďalšie financie, v júli sa dostanú do platobnej neschopnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona