Grécko potrebuje do konca augusta 22 miliárd, banky rekapitalizujú grécky fond

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 10:24 • 2 min
Grécko potrebuje do konca augusta 22 miliárd, banky rekapitalizujú grécky fond

BRUSEL - Grécko potrebuje len na zaplatenie svojich účtov do konca augusta finančnú injekciu vo výške 22 miliárd eur. Uviedol maltský minister financií Edward Scicluna pre agentúru Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Z toho 7 miliárd eur potrebuje získať do 20. júla, keď vyprší splatnosť gréckych dlhopisov v hodnote približne 3,5 miliardy eur, ktoré vlastní Európska centrálna banka (ECB).

 

Grécke banky sú od 29. júna zatvorené a vláda v Aténach požiadala o tretí záchranný úver z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Grécko žiada o finančnú pomoc vo výške 82 až 86 miliárd eur, keďže stav jeho ekonomiky sa rapídne zhoršil a v dôsledku toho sa výška gréckeho dlhu šplhá až k hranici 200 % hrubého domáceho produktu (HDP), píše Bloomberg.

 

No podmienkou pre začatie rokovaní o treťom záchrannom balíku sú tvrdé úsporné opatrenia a reformy, ktoré musí okamžite začať schvaľovať grécky parlament. Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej nemecký parlament schváli dohodu o pomoci Grécku až po tom, keď grécky parlament odsúhlasí podmienky záchranného balíka.

 

Peniaze na rekapitalizáciu gréckych bánk poskytne špeciálny grécky fond. Predseda Euroskupiny, združenia ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem odhaduje, že banky v Grécku potrebujú na rekapitalizáciu 25 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies