Grécko poskytlo štyrom najväčším bankám 18 miliárd eur

NETKY.SK • 28 Máj 2012, 22:45 • 2 min
Grécko poskytlo štyrom najväčším bankám 18 miliárd eur

Grécko poskytlo štyrom najväčším bankám 18 miliárd eur

slovakia

left justify in out

img

Grécko dnes poskytlo štyrom najväčším bankám v krajine 18 miliárd eur zo záchranného balíka, aby znova získali prístup k financovaniu cez Európsku centrálnu banku.

Očakávaná injekcia z prostriedkov od Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) posilní už takmer vyčerpané kapitálové rezervy National Bank, Eurobank a bánk Alpha a Piraeus.

"Financie už boli vyplatené," potvrdil agentúre Reuters predstaviteľ Helénskeho fondu finančnej stability (HFSF) v Aténach, ktorý nechcel byť menovaný. Tento fond bol založený práve preto, aby "presúval" peniaze zo záchranného balíka na rekapitalizáciu gréckych bánk.

Konkrétnejšie, HFSF poslal 6,9 miliardy eur National Bank, 1,9 miliardy eur banke Alpha, 4,2 miliardy eur Eurobanke a 5 miliárd eur banke Piraeus.

Obrovské odpisy z hodnoty gréckych dlhopisov, ktoré sú súčasťou druhého záchranného balíka pre zadlženú krajinu, takmer zlikvidovali kapitálové rezervy štyroch najväčších finančných ústavov. Preto sú teraz banky závislé od Európskej centrálnej banky (ECB) a gréckej centrálnej banky.

ECB však minulý týždeň prestala niektorým gréckym bankám poskytovať likviditu, pretože sa nerekapitalizovali. ECB poskytuje refinančné operácie len solventným bankám. Banky, ktoré nesplnia striktné pravidlá ECB, ale národná centrálna banka ich považuje za solventné, môžu čerpať likviditu cez núdzovú pomoc v oblasti likvidity (emergency liquidity assistance, ELA) príslušnej národnej centrálnej banky.

Navyše, Gréci začali vo veľkom vyberať z bánk svoje vklady pre obavy, že krajina bude musieť opustiť eurozónu. Vo voľbách začiatkom mája totiž zvíťazili strany, ktoré sú proti úsporným opatreniam. Tie sú ale podmienkou čerpania ďalších splátok z úveru. V Grécku sa na budúci mesiac konajú ďalšie voľby, ale obyvatelia krajiny v uplynulých dňoch previedli do zahraničia miliardy eur. A za ostatné tri roky sa podľa expertov zo strachu, že Grécko môže opustiť eurozónu, previedlo do zahraničia vyše 75 miliárd eur.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies