Grécko pokročilo v privatizácii, kritika Nemecka nepoľavuje

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 09:33 • 2 min
Grécko pokročilo v privatizácii, kritika Nemecka nepoľavuje

ATÉNY - Grécko vo štvrtok ponúklo ústupok medzinárodným veriteľom, keďže pokročilo v privatizácii svojho najväčšieho prístavu Pireus.

slovakia

left justify in out

Grécko požiadalo tri spoločnosti, aby predložili ponuku na kúpu majoritného podielu v prístave. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokého predstaviteľa, ktorý pracuje na privatizácii. Tým by sa uvoľnil významný predaj štátnych aktív, ktorý v rámci reforiem požadujú od Atén EÚ a Medzinárdný menový fond.


Napriek tomuto ústretovému kroku nemecká centrálna banka neukázala žiadne známky zmiernenia svojho nekompromisného postoja voči Grécku. Šéf banky Jens Weidmann kritizoval núdzové financovanie gréckych bánk s tým, že to prelomilo tabu ECB týkajúce sa financovania vlád. „Vzhľadom na zákaz monetárneho financovania štátov si nemyslím, že je OK, že banky, ktoré nemajú prístup na trhy, získajú úvery, ktorými potom financujú dlhopisy svojej vlády, pričom vláda taktiež nemá prístup na trhy,“ povedal Weidmann pre denník Handelsblatt.


Grécke banky v apríli zvýšili čerpanie finančných prostriedkov z programu núdzových úverových liniek (ELA) o 8,6 %. V rámci programu núdzových úverov grécke banky využili 74,37 mld. eur, pričom v predchádzajúcom mesiaci to bolo 68,51 mld. eur. Vyplýva to z údajov gréckej centrálnej banky. ELA poskytuje práve centrálna banka, pričom s touto núdzovou likviditou sú spojené vyššie náklady než s prostriedkami, ktoré poskytuje Európska centrálna banka (ECB). Tá vo štvrtok zdvihla strop čerpania ELA pre grécke banky o 1,1 mld. eur na 80 mld. eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies