Grécko počíta budúci rok s výrazným rastom, nezamestnanosť však ostane vysoká

NETKY.SK • 6 Október 2014, 11:42 • 2 min
Grécko počíta budúci rok s výrazným rastom, nezamestnanosť však ostane vysoká

ATÉNY - Grécka ekonomika smeruje po šiestich rokoch recesie tento rok k miernemu rastu, ktorý by sa mal v nasledujúcom roku zrýchliť takmer na 3 %. Nezamestnanosť však napriek tomu ostane vysoká. Uviedlo to dnes grécke ministerstvo financií. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník ministerstva financií Christos Staikuras dnes v parlamente prezentoval návrh štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý počíta s tohtoročným rastom ekonomiky o 0,6 %. V nasledujúcom roku by sa malo tempo rastu zrýchliť na 2,9 %, čo je úroveň očakávaná medzinárodnými veriteľmi.
      

Nezamestnanosť by mala klesnúť v budúcom roku na 22,5 % z tohtoročnej predpokladanej úrovne 24,5 %. Napriek poklesu to však stále bude vysoké číslo. Očakáva sa aj pokles štátneho dlhu. Ten by sa mal v roku 2015 znížiť z tohtoročných predpokladaných 175 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 168 % HDP.
      

Grécka vláda dúfa, že sa jej podarí ukončiť celkový program medzinárodnej pomoci už tento rok a vyhnúť sa tak v nasledujúcom roku kontrole zo strany Medzinárodného menového fondu. To by jej umožnilo začať skôr aj so zmierňovaním nepopulárnych úsporných opatrení. Financovanie zo strany eurozóny sa končí v decembri tohto roka, no program pomoci zo strany MMF by mal podľa pôvodného scenára skončiť až v 1. kvartáli 2016.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies