Grécko po roztržke ohľadne konferencie stiahlo veľvyslankyňu z Rakúska

NETKY.SK • 25 Február 2016, 18:10 • 2 min
Grécko po roztržke ohľadne konferencie stiahlo veľvyslankyňu z Rakúska

VIEDEŇ - Grécke ministerstvo zahraničných vecí oznámilo dnes odvolanie gréckej veľvyslankyne z Rakúska na konzultácie do Atén po tom, ako sa vo Viedni konala v stredu konferencia o migrácii cez krajiny Balkánu, na ktorú nepozvali Grécko.

slovakia

left justify in out

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias odôvodnil tento krok snahou "ochrániť priateľské vzťahy" medzi Gréckom a Rakúskom, cituje zo zverejneného vyhlásenia agentúra AP. Podľa Kotziasovho rezortu je "zrejmé, že veľké problémy Európskej únie nie je možné riešiť s myslením, mentalitou a mimoinštitucionálnymi iniciatívami, ktoré majú korene v 19. storočí".

 

Za "hanbu" označil v stredu grécky premiér Alexis Tsipras fakt, že sa v Rakúsku konala konferencia o azylovej politike za účasti deviatich balkánskych štátov, avšak v neprítomnosti predstaviteľov Grécka. Ministri vnútra a zahraničných vecí Rakúska a krajín západného Balkánu sa vo Viedni zhodli na nevyhnutnosti okamžitého zredukovania počtu prichádzajúcich migrantov, a to pre bezpečnostné obavy, otázniky nad ich integráciou a nedostatočné prostriedky.

Podľa dnešného vyhlásenia gréckej diplomacie takáto iniciatíva "podrýva základy a proces zjednocovania Európy".

 

Rakúsko po odvolaní veľvyslankyne vyzvalo Grécko, aby zastavilo migračný prúd

 

Rakúsko reagovalo pokojne na krok Grécka, ktoré dnes odvolalo svoju veľvyslankyňu z Viedne na konzultácie, a požiadalo juhoeurópsku krajinu, aby splnila svoju úlohu v zastavení migračného prúdu.


Grécku veľvyslankyňu odvolali späť do Atén na konzultácie v období, keď majú Gréci obavy, že nová prísna pohraničná politika Rakúska i balkánskych krajín spôsobí uviaznutie utečencov a migrantov v Grécku.


"Rakúsko chápe nervozitu v Grécku, veď naň silnie nátlak, aby prispelo k obmedzeniu prílevu utečencov," uviedlo rakúske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.


Grécka veľvyslankyňa môže využiť cestu do vlasti na to, aby informovala svoju vládu o vážnych problémoch, ktorým čelia štáty s najväčším počtom utečencov na svojom území - teda aj Rakúsko, dodalo rakúske ministerstvo vo vyhlásení.


Za "hanbu" označil v stredu grécky premiér Alexis Tsipras fakt, že sa v Rakúsku konala konferencia o azylovej politike za účasti deviatich balkánskych štátov, avšak predstaviteľov Grécka nepozvali. Ministri vnútra a zahraničných vecí Rakúska a krajín západného Balkánu sa vo Viedni zhodli na nevyhnutnosti okamžite zredukovať počet prichádzajúcich migrantov, a to pre bezpečnostné obavy, pochybnosti o integrácii a nedostatočné prostriedky.
Podľa stredajšieho vyhlásenia gréckej diplomacie takáto iniciatíva "podrýva základy a proces zjednocovania Európy".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies