Grécko oznámilo dokončenie štyroch z piatich hotspotov pre migrantov

NETKY.SK • 16 Február 2016, 10:08 • 2 min
Grécko oznámilo dokončenie štyroch z piatich hotspotov pre migrantov

ATÉNY - Štyri z piatich centier pre registráciu migrantov, známych ako hotspoty, sú už v Grécku pripravené na prijímanie ľudí. Oznámil to dnes grécky minister obrany Panos Kammenos.

slovakia

left justify in out

"Bola to pomerne náročná operácia," citovala Kammenosa agentúra Reuters. Po otvorení prvého hotspotu na ostrove Lesbos tak môžu začať registrovať ľudí aj centrá na ostrovoch Leros, Chios a Samos. Len na ostrove Kos sa obyvatelia naďalej stavajú na odpor proti takémuto zariadeniu.

 

Okrem registračných stredísk je prevádzkyschopné aj prvé z dvoch relokačných centier na gréckej pevnine. Zariadenie pri Aténach má kapacitu na prijatie 4000 ľudí. Ďalšie centrum pri Solúne by malo byť hotové do konca mesiaca, píše agentúra DPA.

 

Grécko, ktorého ostrovy sú od vlaňajška hlavnou vstupnou bránou do Európy pre utečencov a migrantov, sa stalo terčom kritiky Európskej únie za nedostatočnú ochranu hraníc a kontrolu prichádzajúcich migrantov.

 

Ministri EÚ dali Grécku tri mesiace na realizáciu 50 odporúčaní týkajúcich sa vyriešenia zistených nedostatkov - inak bude možné na základe Schengenskej zmluvy obnoviť kontroly na vnútorných hraniciach s Gréckom na šesť mesiacov. Toto opatrenie sa môže predlžovať celkovo na dva roky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona