Grécko odmietlo vydať na Maltu ruskú informátorku zavraždenej novinárky

NETKY.SK • 12 Apríl 2018, 19:34 • 2 min
Grécko odmietlo vydať na Maltu ruskú informátorku zavraždenej novinárky

ATÉNY - Grécky súd zamietol vo štvrtok žiadosť Malty o vydanie ruskej informátorky zavraždenej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej a nariadil jej prepustenie z väzby. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na štátnu rozhlasovú stanicu ERT.

slovakia

left justify in out

Súd svoje rozhodnutie zdôvodnil, že obvinenia vznesené voči ruskej občianke Mariji Jefimovovej (35) boli vágne. Práve Jefimovová mala poskytnúť zavraždenej maltskej reportérke, ktorá písala o korupčných kauzách, zásadné informácie k jej investigatívnemu materiálu.

 

Ako niekdajšia zamestnankyňa banky sa Jefimovová údajne dostala k dokumentom, na základe ktorých novinárka obvinila manželku maltského premiéra Josepha Muscata, že sa prostredníctvom istej panamskej firmy dostala k úplatku vo výške milión eur z Azerbajdžanu.

 

Ženu, ktorú maltské úrady hľadajú od novembra, pretože nereagovala na predvolanie, podozrieva jej niekdajší zamestnávateľ, banka Pilatus so sídlom v ostrovnej krajine, z podvodu. Jefimovová však zrejme po vyhrážkach opustila Maltu ešte v júni minulého roka.

 

Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila vlani 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho bydliska v dedine Bidnija. V súvislosti s jej vraždou pred súd predstúpili traja muži.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies