Grécko odhalilo kšefty s falošnými pasmi, polícia sprísnila kontroly migrantov

NETKY.SK • 20 November 2015, 13:41 • 2 min
Grécko odhalilo kšefty s falošnými pasmi, polícia sprísnila kontroly migrantov

ATÉNY - Grécka polícia sprísnila dnes kontroly migrantov, ktorých privážajú trajekty z gréckych ostrovov na pevninu. Reagovala tak na odhalenie skupiny, ktorá dodávala utečencom falošné doklady.

slovakia

left justify in out

 

Podľa informácií agentúry AP sa sprísneným kontrolám totožnosti muselo podrobiť približne 1500 migrantov, ktorí dnes dopoludnia dorazili trajektom do aténskeho prístavu Pireus. Desiatky z nich následne odviezli policajnými autobusmi na dodatočné previerky. Odhalená zločinecká skupina predávala falošné dokumenty migrantom, ktorí prichádzajú na ostrov Lesbos na člnoch z neďalekého Turecka. Polícia v súvislosti s týmto prípadom zatkla už približne desať podozrivých vrátane občanov Afganistanu, Pakistanu a Iraku.

 

Členovia skupiny podľa vyšetrovateľov falšovali policajné identifikačné dokumenty a predávali ich migrantom po 300-400 eur. Predpokladá sa, že denne mohli predať až 500 takýchto dokladov.

Noví migranti mohli prostredníctvom takýchto sfalšovaných dokumentov obchádzať oficiálny registračný proces, ktorý na Lesbose vykonávajú grécke úrady. Aj bez registrácie si tak mohli kupovať lístky na trajekty smerujúce do Atén.

 

Grécko je členom schengenského priestoru a súčasne hlavnou vstupnou krajinou pre utečencov a migrantov utekajúcich pred konfliktami a chudobou na Blízkom východe aj ďalej.

Iba tento rok pricestovalo do Grécka už 600.000 migrantov. Väčšinou nezostávajú a pokračujú v ceste na Západ, najmä do Nemecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies