Grécko ochromil celoštátny štrajk, ľuďom sa nepáči reforma dôchodkového systému a vyššie dane

NETKY.SK • 28 Január 2016, 11:05 • 2 min
Grécko ochromil celoštátny štrajk, ľuďom sa nepáči reforma dôchodkového systému a vyššie dane

ATÉNY - Grécko dnes čiastočne ochromil celoštátny štrajk proti plánovanej reforme dôchodkového systému a zvýšeniu daní, ktoré sú podmienkou veriteľov pre poskytnutie ďalšej finančnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Štrajk by sa mal skončiť v piatok o 06.00 h miestneho času (05.00 h SEČ), informovala agentúra DPA. Odbory zastupujúce námorníkov oznámili, že z väčšiny prístavov dnes nevyplávali trajekty.

 

K protestom, ktoré začali už v stredu poľnohospodári blokádami dôležitých ciest a aj dnes v nich mienia pokračovať, sa pridali novinári. Z tohto dôvodu rozhlas a televízia nevysielajú žiadne správy. V priatok zrejme nevyjde väčšina denníkov. Ďalšou skupinou zamestnancov, ktorá sa k štrajku pripojila, sú právnici a notári. Rozsiahle protesty sú plánované aj na 4. februára. Odbory ich nazývajú "generálnym štrajkom".

 

Reforma dôchodkového systému v Grécku, kde populácia rýchlo starne, patrí medzi hlavné požiadavky zahraničných veriteľov zachraňujúcich túto krajinu pred bankrotom. V súčasnosti skúmajú príslušné návrhy, pričom argumentujú, že terajšia úroveň dotovania dôchodkov štátom je neudržateľná.

 

Navrhovaná reforma však naráža na odpor zo strany rôznych profesijných zoskupení. Predpokladá škrty v priemere o 15 percent pre všetkých ľudí, ktorí odídu do dôchodku, ako aj výrazné zvýšenie odvodov na dôchodky. Premiér Alexis Tsipras opakovane varoval, že dôchodkový systém bez tejto reformy môže čoskoro skolabovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona