Grécko o spoločných hliadkach s Tureckom v Egejskom mori neuvažuje

NETKY.SK • 13 Október 2015, 18:30 • 2 min
Grécko o spoločných hliadkach s Tureckom v Egejskom mori neuvažuje

ATÉNY - Grécko odmietlo spoločné hliadky v Egejskom mori s Tureckom, ktorých cieľom by bolo zmiernenie súčasnej utečeneckej krízy v regióne.

slovakia

left justify in out

Grécko nemôže uvažovať alebo diskutovať o spoločných grécko-tureckých hliadkach, vyhlásilo dnes tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. V Aténach však zdôraznili, že sú pripravení spolupracovať s Tureckom v oblasti výmeny informácií i vracania migrantov, ktorí nemôžu rátať s udelením azylu, informovala agentúra DPA.

 

V uplynulom týždni prenikli na verejnosť informácie, že Európska komisia a Turecko vypracovali akčný plán na posilnenie ochrany hraníc. V Aténach však návrh vyvolal rozruch, keďže Grécko a Turecko vedú už desaťročia spory o výsostné vody v Egejskom mori.

 

Tisícky utečencov naďalej smerujú z Turecka do susedného Grécka a odtiaľ cez Balkán a Maďarsko ďalej do západnej a severnej Európy.

Cez turecko-grécke hranice prešlo na územie Európskej únie v uplynulých desiatich mesiacoch podľa zdrojov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) viac ako 450.000 migrantov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies