Grécko našlo zdroje na novú úverovú linku

NETKY.SK • 5 November 2014, 12:08 • 2 min
Grécko našlo zdroje na novú úverovú linku

ATÉNY - Čiastku 11,5 mld. eur, ktorá zostala v gréckom fonde na ozdravenie bánk (HFSF), môžu Atény po skončení súčasnej medzinárodnej dohody o finančnej pomoci využiť ako preventívnu úverovú linku.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to guvernér gréckej centrálnej banky Yannis Stournaras, ktorého citoval v stredu denník Ta Nea. Z úverového programu, na ktorom sa Grécko dohodlo s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a EÚ, chcú Atény vystúpiť ešte tento rok pred 31. decembrom, kedy krajina prestane čerpať finančnú pomoc od eurozóny.

 

Spolupráca s MMF v rámci programu má podľa pôvodných plánov skončiť začiatkom roka 2016. Podstatnú časť zostávajúcich zdrojov vo fonde na záchranu bánk by Atény mohli previesť do trvalého Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), kde by krajine slúžili ako poistka v prípade ťažkostí pri financovaní prostredníctvom trhov, povedal Stournaras. 

 

Grécky fond na rekapitalizáciu bánk pôvodne disponoval sumou 50 mld. eur, z ktorej krajina vyčerpala zhruba 38 mld. eur. Grécko chce, aby prípadná nová úverové linka nebola spojená s prísnymi podmienkami, ktoré boli súčasťou dohôd s medzinárodnými veriteľmi, uviedla agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies