Grécko na svojom území povolilo šáriu už v roku 1923! Teraz sa ju pokúša obmedziť

NETKY.SK • 9 Január 2018, 14:31 • 2 min
Grécko na svojom území povolilo šáriu už v roku 1923! Teraz sa ju pokúša obmedziť

ATÉNY - Grécky parlament v utorok obmedzí právomoci islamských súdov, ktoré pôsobia v pohraničnom regióne, kde žije asi stotisícová moslimská menšina.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak v reakcii na sťažnosť miestnej moslimky, ktorou sa zaoberal Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Návrh zákona, ktorý podporujú najväčšie politické strany, zruší pravidlá zavedené pred vyše 90 rokmi, na základe ktorých mnohé občianske spory moslimskej komunity riešili súdy riadiace sa prísnym islamským právom šaría. Nová legislatíva dáva vo všetkých súdnych prípadoch prednosť gréckym súdom.

Zmeny, ktoré mali podľa gréckych právnych expertov zaviesť už dávno, nasledujú po sťažnosti moslimky zo severovýchodného mesta Komotini. Tá sa na ESĽP obrátila v prípade sporu o dedičstvo.

 

Tolerovanie šárie v Grécku je výsledkom bilaterálnej dohody s Tureckom po páde Osmanskej ríše z roku 1923. Výmenou za to, môže sídlo pravoslávneho patriarchu zostať v Istanbule.  Moslimovia v Trácii preto môžu riešiť občianske právo šaríou. Sobáše či rozdelenie dedičstva tak rieši tzv. mufti. Ten je oficiálne gréckym úradníkom a jeho rozsudok je preložený do gréčtiny a preverený. Každý občan Grécka sa môže rozhodnúť, či sa obráti na civilné súdy, alebo na muftiho. No nie je to vždy také jednoduché a samozrejmé. V roku 2008 zdedila 60-ročná Molla Sali celý majetok manžela na základe jeho testamentu. V islame je však závet zakázaný a žena nemôže po mužovi dediť celý majetok. Takisto dcéra má nárok na o polovicu menšie dedičstvo než jej brat.  Rodina zosnulého teda dedičské konanie napadla a žiadala dedenie podľa šaríe. Molla Sali sa ale obrátila na civilný súd, ktorý síce rozhodol v jej prospech, no v roku 2013 grécky najvyšší súd rozhodol, že moslimská menšina musí riešiť dedičstvo na základe šaríe. Jej prípad sa dostal až na Európsky súd pre ľudské práva do Štrasburgu. „Som občanom Grécka, Európa musí chrániť moje práva,“ povedala Molla Sali.

 

Dedenie v islamskom "práve" sa riadi starobylými arabskými zvyklosťami. Dedičské práva boli ženám priznané až neskôr, pôvodne nemali nárok na nič, keďže sú považované za druhoradé bytosti - inak povedané, majú len polovicu hodnoty muža. Dedenie v islame je veľmi zložitý systém, v ktorom sa priznávajú podiely príbuzenstvu. Z dedičstva sa ako prvý krok odpočítajú všetky dlhy. Syn má právo na dvojnásobný podiel z dedičstva oproti dcére. V prípade, že mal muž štyri manželky, musia si všetky rozdeliť len jednu tretinu z jeho majetku, väčšina ide jeho mužským príbuzným. 

 

Veľmi nespravodlivé je aj islamské trestné právo. Súdny spor medzi stranami s rôznym pohlavím spravidla nesmie vyhrať žena, "bola by to potupa." Ženy majú aj problém vôbec sa k súdu dostať. Napríklad, ak je žena znásilnená (alebo jej je inak ublížené), musí najskôr získať potvrdenie od minimálne štyroch mužov (čo sa nikdy nestane), aby sa s ňou súd vôbec zaoberal. Častokrát sú potom aj tak odsúdené za zvádzanie či cudzoložstvo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona