Grécko musí ukončiť revíziu záchranného programu v novembri

NETKY.SK • 8 Október 2015, 08:42 • 2 min
Grécko musí ukončiť revíziu záchranného programu v novembri

ATÉNY - Grécko musí dokončiť prvú revíziu záchranného programu v novembri, aby bolo možné začať rozhovory o úprave dlhu ešte v tomto roku.

slovakia

left justify in out

"Náš hlavný cieľ je ukončiť revíziu v novembri a rekapitalizáciu bánk do konca roku, aby sme aspoň začali diskusie o odľahčení dlhu," vyhlásil grécky premiér Alexis Tsipras. Grécko sa na treťom záchrannom programe v hodnote 86 mld. eur dohodlo s veriteľmi v auguste. Atény dúfajú, že odľahčenie dlhového zaťaženia prispeje k tomu, že sa krajina v roku 2017 vráti na kapitálové trhy.


Grécky parlament vyslovil v noci na štvrtok dôveru novej vláde premiéra Alexisa Tsiprasa. Pri hlasovaní v 300-člennom parlamente kabinet podporilo všetkých 155 koaličných poslancov, oznámila agentúra Reuters. Tsiprasova ľavicová strana Syriza vyhrala predčasné parlamentné voľby z 20. septembra. Do koalície s ňou vstúpili aj pravicoví populisti zo strany Nezávislí Gréci.


Grécky minister hospodárstva George Stathakis v gréckom parlamente uviedol, že ekonomika krajiny by mohla v tomto roku oslabiť menej, ako sa čakalo. Grécka ekonomika by podľa predpokladov, aj vzhľadom na záchranný program od medzinárodných veriteľov, mala v tomto roku oslabiť o 2,3 % a v budúcom roku o 1,3 %. "Recesia v roku 2015... by mohla byť omnoho miernejšia ako dve percentá, mohla by byť na úrovni 1,5 %,“ povedal Stathakis. Zároveň vyhlásil, že ekonomika bude profitovať zo silného turizmu a miernejšieho dopadu kapitálových kontrol v krajine, ktoré začali platiť v polovici júna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies